Súboj titánov.

Na webe TOUCHIT.sk sme pre vás pripravili veľký porovnávací fototest vlajkových lodí, ktoré prišli na trh v prvej polovici roka 2020. V tomto článku nájdete jeho druhú časť, ktorá je zameraná na ultraširokouhlý fotoaparát a makro fotografie. A ak ste doteraz nevideli prvú časť nášho fototestu, napravte to – článok nájdete TU.

Pripomíname, že fotografie v článku sú kvôli optimalizácii webovej stránky zmenšené. Náročnejším čitateľom preto odporúčame, aby si stiahli originály fotiek z tohto odkazu v službe Disk Google. Súbory majú dokopy cez 600 MB. Pri fotení sme používali automatický režim, prípadná umelá inteligencia bola vypnutá. Telefóny mali nainštalovanú najnovšiu dostupnú aktualizáciu k dátumu 26. júl 2020.

Kompletné technické špecifikácie fotoaparátov jednotlivých smartfónov nájdete v prvej časti nášho testu, TU. V krátkosti však rekapitulujeme výbavu ultraširokouhlých fotoaparátov, ktorým sa v tomto článku venujeme:

  • Huawei P40 Pro: 40 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát, f/1.8, 18 mm, PDAF zaostrovanie
  • OnePlus 8 Pro: 48 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát, f/2.2, 14 mm, PDAF zaostrovanie
  • Oppo Find X2 Pro: 48 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát, f/2.2, 17 mm, automatické zaostrovanie
  • Samsung Galaxy S20 Ultra 5G: 12 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát, f/2.2, 13 mm
  • Sony Xperia 1 II: 12 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát, f/2.2, 16 mm, PDAF zaostrovanie
Fototest Huawei P40 Pro, OnePlus 8 Pro, Oppo Find X2 Pro, Samsung Galaxy S20 Ultra, Sony Xperia 1 II
Fototest Huawei P40 Pro (biely), OnePlus 8 Pro (modrý), Oppo Find X2 Pro (oranžový), Samsung Galaxy S20 Ultra (šedý), Sony Xperia 1 II (čierny)

Kategória 2: Ultraširokouhlý fotoaparát

Ultraširokouhlý fotoaparát je atraktívny parameter na porovnávanie, pretože ponúka výrazne väčšiu rôznorodosť ako hlavný fotoaparát. Výrobcovia experimentujú s niekoľkými prístupmi a v prípade tohto senzora odporúčame brať do úvahy skôr ohniskovú vzdialenosť – to je ten údaj v milimetroch ako samotné rozlíšenie.

Najkratšiu ohniskovú vzdialenosť má Samsung Galaxy S20 Ultra, 13 mm. Znamená to, že jeho ultraširokouhlý fotoaparát zachytí v rámci jednej fotky najviac objektov na scéne. Huawei P40 Pro má najdlhšiu ohniskovú vzdialenosť, 18 mm. V tomto prípade by už niekto mohol namietať, že ide skôr iba o širokouhlejší fotoaparát a nie plnohodnotný ultraširokouhlý fotoaparát.

Ako však potvrdil náš test, prístup čínskeho výrobcu má zmysel a opäť je to o kompromisoch – chcete viac detailov na fotke alebo širšie zorné pole?

Scéna 1

Vľavo Huawei, vpravo Samsung

Vľavo OnePlus, vpravo Oppo

Fototest
Sony

Začneme pekne zostra večernou scénou, ktorá najlepšie poukazuje na rozdiely medzi fotoaparátmi. Všimnite si najmä porovnanie Huawei a Samsung. Zamerajte sa na zorné pole fotoaparátov a tiež detaily na fotke. Na fotografii zo Samsungu vidíte toho oveľa viac, avšak prejavuje sa šum a detaily splývajú. Huawei na druhej strane prináša jasné a detailné zachytenie scény – pripomíname, že sme fotili v štandardnom režime, nie v nočnom.

Z ďalšej dvojice je nám sympatická fotka z Oppo telefónu a to aj napriek tomu, že je tmavá. Príjemne prekvapila aj Xperia.

Scéna 2

Ďalšia náročná večerná scéna. Aj v tomto prípade je vidno, že Huawei si ide svoje a viditeľne sa odlišuje od ostatných fotiek. Zamerajte sa najmä na detaily a na množstvo objektov, ktoré vidíte na fotke. Zo zvyšných fotiek je nám opäť sympatické Oppo, Xperia je trochu presvetlená.

Scéna 3

Vľavo Huawei, vpravo Samsung

Vľavo Oppo, vpravo Sony

Fototest
OnePlus

S pribúdajúcim svetlom sa znižujú rozdiely medzi fotoaparátmi, čo sa straty detailov týka. Opäť dávame do pozornosti porovnanie toho, koľko na fotke zachytia ultraširokouhlé fotoaparáty Samsungu a Huawei.

V dobrom svetle teda ide najmä o preferencie podania scény. Oppo a Samsung vytvorili jasné fotografie, ktoré sú vizuálne atraktívne. Všimnite si trochu odlišné podanie modrej a zelenej farby a tiež aj zvýraznenie hrán a detailov v prípade Samsungu, ktoré je najvýraznejšie.

Scéna 4

Vľavo OnePlus, vpravo Samsung

Vľavo Oppo, vpravo Sony

Fototest
Huawei

Ďalšia scéna v dobrých svetelných podmienkach a opäť vyrovnané výsledky, ktoré sa odlišujú skôr z hľadiska post-processingu. Oppo a Sony podali scénu veľmi podobne, v prípade OnePlus a Samsungu vidieť zvýraznenie hrán. Huawei si ide naďalej svoje, avšak v prípade denných fotiek nie je ten rozdiel až tak výrazný ako večer a v noci. Samozrejme, s výnimkou zorného poľa.

V prípade tejto scény sme ocenili najkratšiu ohniskovú vzdialenosť Samsungu, fotografia sa nám páči najviac.

Scéna 5

Vľavo OnePlus, vpravo Sony

Vľavo Huawei, vpravo Oppo

Fototest
Samsung

Možno použiť rovnaký popis ako v prípade predchádzajúcej scény. Aj v tomto prípade môže byť atraktívny ultraširokouhlý fotoaparát Samsungu z toho dôvodu, čo do fotografie dostal najviac objektov.

Scéna 6

Fototest
Huawei
Fototest
OnePlus
Fototest
Oppo
Fototest
Samsung
Fototest
Sony

Zopár poznatkov pri pohľade na tieto fotky – oblaky na Sony a Huawei fotkách sa nám zdajú najvernejšie. Ak berieme do úvahy zvýrazňovanie hrán, poradie je nasledujúce, od najväčšieho zvýrazňovania – Samsung, OnePlus, Huawei, Oppo, Sony

Kategória 3: Makro fotografie

Ultraširokouhlý fotoaparát sa v kombinácii s hlavným fotoaparátom využíva aj na tvorbu makro fotiek. Vybrané telefóny obsahujú vo výbave aj špeciálny (super) makro režim, ktorý sa aktivuje automaticky pri snímaní blízkeho objektu. Prípadne ho môžete aktivovať manuálne.

Tento režim majú vo výbave OnePlus a Oppo. Huawei P40 Pro ho nemá kvôli ohniskovej vzdialenosti ultraširokouhlého fotoaparátu, vo výbave klasickej P40-ky ho však nájdete, lebo tam je iný ultraširokouhlý senzor. Dôvod absencie v prípade Samsungu a Sony nepoznáme. Bez ohľadu na to, v prípade Samsungu a Huawei P40 Pro sme sa snažili pomôcť si zoom objektívom.

Scéna 1

Tak v tomto prípade je to jasné. OnePlus a Oppo naplno využili potenciál dedikovaného makro režimu a najmä fotka z OnePlus vyzerá skvelo a je najlepšia v tejto scéne. Na druhom mieste je Oppo. Použitie teleobjektívu v prípade Huawei prinieslo nad očakávania dobrý výsledok, Samsung je dostatočný a so Sony sme nedokázali nič lepšie vytvoriť.

Scéna 2

Aj v tomto prípade sa nám najviac páči fotografia z OnePlus, ktorá je najviac priblížená listu a je najostrejšia. Na druhom mieste je Oppo, nasleduje Sony. Samsung má kvôli veľkému senzoru hlavného fotoaparátu problém zaostriť na celé listy na tejto fotke. Z veľkého senzora profituje v iných scénach, v tejto však mierne stráca. Huawei má rovnaké obmedzenie a preto sa pri fotení blízkych objektov automaticky prepne na ultraširokouhlý fotoaprát.

Ďalšie kategórie

Verdikt

Porovnávanie ultraširokouhlých fotoaparátov prinieslo väčšie vzrušenie a variabilitu ako zadné fotoaparáty. V tomto segmente si môže používateľ vybrať medzi niekoľkými prístupmi – Samsung sa snaží dostať čo najviac objektov na fotografiu, má najkratšiu ohniskovú vzdialenosť. Huawei ide iným smerom a ohniskovú vzdialenosť predĺžil, aby zlepšil zachytenie detailov a najmä nočné fotky pomocou ultraširokouhlého fotoaparátu. Rovnako ho využíva ako primárny senzor na záznam videa.

Večerným a nočným fotografiám sa budeme venovať ešte v samostatnom článku, avšak v scénach 1 a 2 bol Huawei silný. Páčilo sa nám aj Oppo. V dobrých svetlených podmienkach je silný Samsung a ak preferujete jeho zorné pole, bude pre vás šampión. Oppo, OnePlus a Sony cez deň podávajú veľmi podobné výsledky, rozdielom je odlišná post-produkcia zachytenej fotky. Huawei si ide svoje a jeho nie-až-tak-ultraširokouhlý fotoaparát je kvalitný aj cez deň. Kvôli užšiemu zornému poľu však nemusia fotky vyzerať až tak efektne – záleží od vašich preferencií.

V segmente makro fotografie sa nám páči najviac OnePlus, ten naplno využíva dedikovaný makro režim. V tomto segmente je silné aj Oppo.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit