Súboj titánov.

Na webe TOUCHIT.sk sme pre vás pripravili veľký porovnávací fototest vlajkových lodí, ktoré prišli na trh v prvej polovici roka 2020. V tomto článku nájdete jeho tretiu časť, ktorá je zameraná na zoom a selfie fotografie. A ak ste doteraz nevideli prvú časť nášho fototestu, napravte to – článok nájdete TU.

Pripomíname, že fotografie v článku sú kvôli optimalizácii webovej stránky zmenšené. Náročnejším čitateľom preto odporúčame, aby si stiahli originály fotiek z tohto odkazu v službe Disk Google. Súbory majú dokopy cez 600 MB. Pri fotení sme používali automatický režim, prípadná umelá inteligencia bola vypnutá. Telefóny mali nainštalovanú najnovšiu dostupnú aktualizáciu k dátumu 26. júl 2020.

Kompletné technické špecifikácie fotoaparátov jednotlivých smartfónov nájdete v prvej časti nášho testu, TU. V krátkosti však rekapitulujeme výbavu teleobjektívov, ktorým sa v tomto článku venujeme:

  • Huawei P40 Pro: 12 Mpx teleobjektív s 5× optickým zoomom, f/3.4, 125 mm, PDAF zaostrovanie, OIS
  • OnePlus 8 Pro: 8 Mpx teleobjektív s 3× optickým zoomom, f/2.4, PDAF zaostrovanie, OIS
  • Oppo Find X2 Pro: 13 Mpx teleobjektív s 5× optickým zoomom, f/3.0, 129 mm, PDAF zaostrovanie, OIS
  • Samsung Galaxy S20 Ultra 5G: 48 Mpx teleobjektív so 4× optickým zoomom, f/3.5, 103 mm, PDAF zaostrovanie, OIS
  • Sony Xperia 1 II: 12 Mpx teleobjektív s 3× optickým zoomom, f/2.4, 70 mm, PDAF zaostrovanie, OIS
Fototest Huawei P40 Pro, OnePlus 8 Pro, Oppo Find X2 Pro, Samsung Galaxy S20 Ultra, Sony Xperia 1 II
Fototest Huawei P40 Pro (biely), OnePlus 8 Pro (modrý), Oppo Find X2 Pro (oranžový), Samsung Galaxy S20 Ultra (šedý), Sony Xperia 1 II (čierny)

Kategória 3: Zoom

Podobne ako ultraširokouhlý fotoaparát, aj teleobjektív ponúka dostatočnú rozmanitosť. Telefóny ponúkajú optický zoom na úrovni 3× až 5×, pričom hybridný zoom dosahuje 10× priblíženie a digitálny zoom až 100×.

V rámci testovania sme sa zamerali najmä na porovnávanie funkcie optického zoomu, ktorého využitie dáva zmysel aj v praxi. V tomto článku nájdete niekoľko scén, pár zvyšných zverejníme v poslednej časti nášho fototestu, ktorá je venovaná nočnej fotografii.

Z praktického hľadiska je potrebné uvedomiť si, že využiteľnosť teleobjektívu výrazne ovplyvňuje osvetlenie scény, ktorú sa snažíte odfotiť. Platí, že čím vyšší optický zoom, tým je nižšia svetelnosť fotoaparátu. Preto sa môže stať, že keď sa budete snažiť odfotiť objekt v tme alebo šere, tak smartfón sa neprepne na teleobjektív, ale fotografiu zhotoví použitím hlavného fotoaparátu s digitálnym priblížením.

Scéna 1

Pri tejto scéne sme použili natívny optický zoom jednotlivých smartfónov. V rámci 5× zoomu sa nám najviac páči fotka z Huawei, v prípade 3× zoomu dávame hlas Sony.

Scéna 2

Vľavo Huawei, vpravo Oppo

Fototest
Samsung

Vľavo OnePlus, vpravo Sony

Trošku sme pritvrdili a vyskúšali sme večernú scénu, ktorá je však dostatočne osvetlená na to, aby smartfóny mohli použiť teleobjektív. V tomto prípade je za nás výsledok – Huawei, Samsung, Oppo a OnePlus, Sony.

Scéna 3

Vľavo Huawei, vpravo Oppo

Fototest
Samsung

Vľavo OnePlus, vpravo Sony

Táto scéna je viditeľne náročnejšia pre teleobjektívy. Svetla je menej a preto sa niektoré fotoaparáty prepínajú zo zoom fotoaparátu na hlavný fotoaparát. To je prípad Huawei a OnePlus, zvyšné telefóny sa držia teleobjektívu a to aj na úkor tmavej fotky.

Scéna 4

V dobrom svetle sú zoom fotografie opäť vyrovnané. Trojica smartfónov s 5× zoomom zachytila množstvo detailov. Rozdiel je v spracovaní obrazu. Huawei má tmavšie podanie, takže spodná časť UFO je čierna a nevidno štruktúru.

Scéna 5

Vľavo Huawei, vpravo Oppo

Fototest
Samsung

Vľavo OnePlus, vpravo Sony

Huawei aj Sony majú tmavšie podanie scény, ale nepovažujeme to za škodu.

Scéna 6

V prípade tejto scény sme všetkým smartfónom nastavili 5× priblíženie. Sony mierne stráca, začínajú sa objavovať pixely. OnePlus však drží krok s telefónmi s 5× optickým zoom.

Prínos 5× optického priblíženia v porovnaní s 3× by sa výraznejšie prejavil pri fotení s nastavením 10× zoomu.

Kategória 4: Selfie fotografie

Rozlíšenie selfie fotoaparátov neustále rastie. Výnimkou je Sony, ktoré sa drží 8 Mpx senzora. Ako sa to prejavilo na výsledných fotkách? Posuďte sami.

Scéna 1

Scéna 2

Ďalšie kategórie

Verdikt

Osobne som fanúšikom 5× optického zoomu a rád s ním fotím. Avšak pri pohľade na telefóny v teste, ktoré ho majú vo výbave – Huawei P40 Pro nemá Google služby, čo môže byť pre niekoho obmedzením. Oppo Find X2 Pro na Slovensku nekúpite a Samsung Galaxy S20 Ultra je najdrahší telefón z testu. OnePlus 8 Pro je najlacnejší telefón z testu a ponúka 3× teleobjektív aj selfie fotoaparát veľmi dobrej kvality.

Ignorujúc cenu a Google služby, všetky telefóny ponúkali vo vyššie uvedených scénach väčšinu času vyrovnané výsledky. Nedá sa jednoznačne povedať, že niektorý telefón výrazne vyčnieva alebo zaostáva v konkurencii – aj keď, výsledky z Huawei P40 Pro sme subjektívne preferovali v najväčšom počte scén. Rozdiely v detailoch si možno všimnúť pri robení výrezov z teleobjektívu, resp. selfie fotiek. Ak však budete fotky zdieľať na sociálnych sieťach, všetky tieto detaily sa rýchlo stratia.

Dnešné teleobjektívy tiež bojujú s nižšou svetelnosťou, čo niekedy komplikuje ich použiteľnosť v horších svetelných podmienkach. Jednu z takýchto komplexných scén nájdete v poslednej časti nášho fototestu a už teraz môžeme prezradiť, že v nej si najlepšie poradil Huawei P40 Pro.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit