V redakcii sa nám zišli celkom zaujímavé smartfóny. Mali sme naraz Huawei P9 a Samsung Galaxy S7 edge. Ako vlastne fotografujú? Ako si poradia s nízkou úrovňou svetla? To sú otázky, ktoré nás zaujímali a vybrali sme sa na porovnávací foto test.

Ako prvý sme vyskúšali Huawei P9. Ako viete, tento má v zadnej časti dve kamery, jedna je monochromatická a druhá farebná a takto je možné vytvoriť efekt so zaostreným popredím a rozostretým pozadím. Ako to vyzerá pri fotografovaní v Teleráne, pozrite sa na nasledovom zábere

Huawei

Huawei P9 s nastavením zaostrenia na popredie

Toto funguje pekne, navyše si môžete presne určiť čo a ako má byť zaostrené. Môžeme teda pristúpiť k porovnávaciemu testu, na ktorý sa už určite tešíte. Na štartovacej čiare sa teda k Huawei P9 pridáva aj Samsung Galaxy S7 edge a článok dodatočne doplníme o finálnu vzorku smartfónu LG G5. LG G5 sme mali v pred-predajnej verzii a kvalita fotiek nezodpovedá produktu, ktorý si budú môcť používatelia kúpiť v obchode.

Fotili sme najprv v kaviarni počas slnečného dňa

1. Šálka s kávou

edf

Huawei P9 automatický režim

SamGS72

Samsung Galaxy S7 edge

Následne sme vyšli von a pri zapadajúcom slnku odfotili oblohu a kvety v záhradke.

2. Záber na krajinu s kontrastom

edf

Huawei P9 profi režim

SamGS74

Samsung Galaxy S7 edge v automatickom režime

3. Záber na kvetiny

Huawei P9 automatický režim

Huawei P9 automatický režim

Samsung Galaxy S7 edge

Samsung Galaxy S7 edge

Keďže súčasné smartfóny dokážu fotografovať aj pri nízkej úrovni svetla, počkali sme na večer. Vybrali sme najprv scénu s kontrastným svetlom a potom scénu s naozaj nízkym osvetelním.

4. Nočný záber s kontrastným svetlom

sdr

Huawei P9

Samsung Galaxy S7 edge

Samsung Galaxy S7 edge

4. Nočná fotografia mosta

mde

Huawei P9

SamGS78

Samsung Galaxy S7 edge

Vyhodnotenie

Ako teda dopadli fotoaparáty v najnovších smartfónoch? Je to obrovský posun oproti minulosti. Moderné smartfóny si naozaj poradia s nízkou úrovňou svetla. Huawei P9 vyniká najmä možnosťou nastavenia farebnej hĺbky, čo je super. Nič sa však nemá preháňať a je dobre, že neskôr v galérii si môžete nastaviť úroveň hĺbky ostrenia, ale aj to presný bod, na ktorú má byť vo fotke zaostrené. Našej zrkadlovke Canon EOS 5D Mark III sa záber z Huawei P9 samozrejme nevyrovná,ale je to zatiaľ dosť dobrá možnosť na realizáciu efektných fotiek.

Poďme však ďalej. Ako vidíte, pri dobrom svetle fotia všetky testované smartfóny dobre. Pri kontrastnej scéne v teste číslo 2 si podľa nás najlepšie poradil fotoaparát Samsung Galaxy S7 edge. V prípade scény číslo 4 s kontrastom svetla a tmy si veľmi dobre poradil telefón Huawei P9. Tvrdenie CEO Huawei o tom, že Huawei P9 dokáže zachytiť o 90 % viac svetla ako Samsung Galaxy S7 sa nám síce nepotvrdilo, ale tento telefón si celom poradí s nízkou úrovňou svetla. Samozrejme, hodnotiť fotografie je príliš subjektívna záležitosť a sami môžete posúdiť kvalitu fotky. Fotografie sú samozrejme pre webové zobrazenie zmenšené, originály máme uložené v redakcii.

S porovnávacím testom pokračujeme a do testu pridáme ešte iPhone SE a iPhone 6S. Overíme si, ako je to s tvrdením, že tu ide o rovnaké fotoaparáty a tiež to, ako si poradia s najlepšou foto konkurenciou v oblasti Androidu.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.