Dva senzory majú iný účel, ako je vytvorenie 3D fotografie. Táto funkcia absentuje.

Fotoaparát s dvoma šošovkami nie je v podstate nič nové. Objavili sa už v minulosti a vďaka dvom samostatným senzorom dokázali napr. vytvoriť 3D fotky. Túto funkciu Huawei P9 neponúka, duálny fotoaparát je v tomto prípade zabudovaný kvôli inému účelu. Aby bola kvalita fotiek lepšia.

Teória je nasledovná. Duálny fotoaparát obsahuje tradičný RGB senzor, ktorý fotí farebné fotografie a poznáte ho aj z ostatných smartfónov. Novinkou je monochromatický senzor, ktorý dokáže zachytiť scénu iba čiernobielo. Monochromatický fotoaparát využijete nielen pri fotení čiernobielych fotiek, informácie z tohto snímača sa používajú v rámci spracovania všetkých fotografií.

Snímky, odfotené pomocou Huawei P9

Monochromatický fotoaparát totiž dokáže získať viac informácií o osvetlení scény a ďalšie detaily, ktoré bežný farebný fotoaparát nezíska. Je to dané tým, že farebný senzor musí filtrovať svetlo, aby určil sfarbenie scény a v rámci tohto procesu môže dochádzať k strate niektorých detailov. Monochromatický fotoaparát informácie o farbách ignoruje, osvetlenie dokáže zachytiť lepšie a tak vyniknú drobnosti, ktoré by farebný fotoaparát sám o sebe nezachytil.

Čiernobiely senzor je totiž trojnásobne citlivejší v porovnaní s farebným RGB snímačom. Ten na každý pixel fotografie potrebuje 3 bunky (jednu pre červenú, jednu pre modrú a jednu pre zelenú farbu). Čiernobiely snímač si vystačí v podstate s jednou bunkou, zachytáva iba intenzitu osvetlenia, takže pri rovnakej veľkosti, ako má RGB senzor, zachytí 3-krát viac svetla. Práve vďaka tomu, že duálny fotoaparát obsahuje monochromatickú šošovku, dokáže P9 zachytiť až o 270% viac svetla ako iPhone 6s a o 90% viac svetla ako Galaxy S7. Aspoň to tvrdí Huawei.

Výsledná fotografia je kombináciou informácií z oboch fotoaparátov. Obe časti zachytia fotku simultánne. Z farebného snímača sa prevezmú informácie o sfarbení scény, monochromatický senzor dodá údaje o osvetlení. Výsledkom by teda mala byť fotka, ktorá je detailnejšia a ostrejšia v porovnaní s klasickým fotoaparátom, aký sa nachádza v konkurenčných telefónoch. P9 by tak mala vynikať napr. pri fotení vo veľmi jasnom svetle a tmavom prostredí. Je zrejmé, že pri fotení čierno-bielych fotiek by mal telefón jasne dominovať.

Snímky, odfotené pomocou Huawei P9

Ako sme však spomenuli vyššie, je to teória a až počas testovania zistíme, nakoľko Huawei P9 profituje z duálneho fotoaparátu v porovnaní s konkurenciou. V redakcii plánujeme v blízkej dobe spraviť porovnanie vlajkových lodí, sami sme zvedaví na výsledky. Prvotné dojmy z fotenia sú pozitívne a P9 určite patrí medzi najlepšie fototelefóny, ale či je lídrom na trhu, to zatiaľ nevieme posúdiť. Výhodou riešenia spoločnosti Huawei je, že fotoaparát vďaka dvom menším šošovkám nevyčnieva z tela telefónu. Ostatné vlajkové lode majú väčší senzor aj optiku, a preto vytŕča fotoaparát Samsungu Galaxy S6 / S7 a aj iPhonu 6s. Na druhej strane, P9 kvôli tomu zaostáva v otázke nakrúcania videa, v tomto smere sa na Galaxy S7 alebo iPhone 6s „nechytá„. Neponúka totiž optickú stabilizáciu obrazu.

Dodajme, že Huawei P9 ponúka viacero umeleckých funkcií, ako sú rôzne filtre a filmový režim. Pokiaľ radi fotíte umelecké fotografie, s P9-kou sa dá v tomto smere dobre pohrať. Nechýba ani profesionálny režim s manuálnym nastavením parametrov ako ISO, expozícia, rýchlosť uzávierky, zaostrovanie atď. Novinkou je režim širokej clony. Na fotkách, ktoré sú odfotené pomocou tohto režimu, môžete meniť zaostrenie jednotlivých častí aj po ich uložení.

Efekt širokej clony umožňuje upraviť zaostrenie fotky aj po jej odfotení. Dole si všimnite zabudované filtre

Efekt širokej clony umožňuje upraviť zaostrenie fotky aj po jej odfotení. Dole si všimnite zabudované filtre

Prečítajte si aj:

Rozšírený fototest: Huawei P9, Samsung Galaxy S7 edge a k tomu iPhone 6S Plus a iPhone SE

Fototest: Huawei P9 a Samsung Galaxy S7 edge (doplnené)

Huawei P9 – svetovo očakávané smartfóny

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit