Fujifilm X-T2

Fujifilm chce svojím druhým Téčkom bojovať o srdcia náročných fotografov. A tentoraz ide do boja s pomerne presvedčivými argumentmi.

Predstavujeme X-T2

Fujifilm od uvedenia svojho prvého modelu z rodiny X zažíva nebývalý návrat ku sláve. Všetky ich modely s týmto písmenom v názve sa vyznačujú príjemným retro dizajnom a dôrazom na manuálne ovládacie prvky. Tento suchý popis ale realitu zďaleka nevyjadruje dostatočne – skutočnosť je taká, že Fujifilm chytil fotografický svet za naše kolektívne srdce a ponúkol nám fotoaparáty, s ktorými je zábava fotiť, a ktoré pri tom aj produkujú výborné fotografie. Ale až dosiaľ to vždy boli modely, ktoré by si pracujúci fotografi nezvolili ako svoj primárny nástroj., vždy im k tomu chýbalo len pár technických drobností a troška tej rýchlosti. X-T2 chce tento stav zmeniť.

That Fujifilm feeling…

Poznáte ten pocit, keď si vyberáte fotoaparát a dospejete k dvom možnostiam. Prichádza koniec vyberania, čas poslednej voľby, ale práve tej najťažšej. Jeden z nich je jasne technicky dokonalejší, alebo ponúka lepší pomer ceny a výkonu, alebo vás inak logicky presviedča, že si ho máte zvoliť. Ale ten druhý, ten sa na vás usmieva z web stránky a vy po ňom túžite tak nejako iracionálne. To je presne to, čo cíti mnoho fotografov k značke Fujifilm. Fotenie s nimi je totiž príjemný zážitok, ale technicky nezvykli byť považované za najlepšie na trhu.

A okrem toho sú aj nádherné. Samozrejme, hodnotiť krásu fotoaparátu je trošku scestné, ale sú extrémne prípady, napríklad keď je nutné čitateľov varovať pred nejakým ohavným nepodarkom. Fujifilm je ten opačný prípad, čitateľov treba varovať, že ich fotoaparáty sú návykové už po prečítaní recenzie. O to horšie závislosti vyvolávajú, keď si ich podržíte, ručne nastavíte expozíciu, prvý krát sa pozriete na zosnímaný záber… od tohto bodu niet cesty späť.

Ale nie je to len pocit, kvalita týchto fotoaparátov je skutočná a preukázateľná. Každý model má vynikajúci snímač, bez výnimky ich dopĺňa skvelá optika, pretože toto si vo Fujifilm naozaj dobre postrážili. V podstate sa dá povedať, že pre ich systém nekúpite žiadny zlý ba ani priemerný objektív, všetky ponúkajú výborný optický výkon a nadpriemernú svetelnosť. Je to vidno už aj na základných setových objektívoch, ktoré sú o triedu lepšie ako modely, čo vám v balení s foťákom predá konkurencia.

 Tento krát aj pre profesionálov

Ak ste doteraz váhali nad použitím Fujifilm modelov ako primárnych fotoaparátov, možno práve X-T2 bude tým zlomovým modelom, ktorý všetko zmení. Väčšina noviniek je doslova cielená na náročného či profesionálneho fotografa. Vo Fujifilm akoby sa rozhodli vyškrtať zo zoznamu všetky výhovorky, prečo by ich niekto nemohol profesionálne využívať. X-T2 tak chce osloviť profesionálov nasledujúcimi novinkami:

  • Podpora duálnych SD kariet
  • Joystick na rýchlu voľbu bodu ostrenia
  • OLED hľadáčik so 100 FPS v rýchlejšom „Boost“ móde
  • Snímanie až 14 krát za sekundu (s elektronickou závierkou)
  • 4K UHD video s 30 FPS, plochým profilom F-Log a výstupom cez HDMI s 4:2:2 8bit farbami
  • Ostrenie s pokročilým sledovaním subjektu, s možnosťou nastaviť chovanie predikcie pohybu

X-T2 sa týmito parametrami (a aj svojou novou cenou až 1700 eur) dostáva do pozície, kedy súperí o zákazníka s high end APS-C fotoaparátmi ako sú v rámci mirrorless modelov Sony a6500, Panasonic GH5, Olympus E-M1 Mark II, a v rámci zrkadloviek Nikon D500 či Canon 7D Mark II. Rýchle sekvenčné snímanie, pokročilé sledovanie subjektu, spoľahlivé zapisovanie na dve karty, tým všetkým dorovnáva schopnosti  doterajších najpopulárnejších modelov pre fotografov športu či divokej zvery, prípadne reportážnych fotografov.

Performance Boost režim

Ak chcete využiť X-T2 na jeho plné možnosti, musíte ho prepnúť do rýchlejšieho Boost režimu, v ktorom spotrebúva trošku viac energie. V tomto režime ponúka o niečo rýchlejšie reakcie a lepší refresh hľadáčiku. Ale naozaj maximálny výkon získate až s pripojením batériového gripu, ktorý obsahuje dve extra batérie, výstup na slúchadlá, a úchop pre vertikálne držanie. V tejto konfigurácii dokáže X-T2 neprerušene zaznamenávať 4K video až 30 minút (bez gripu len 10 minút), plus získa extra rýchlosť sekvenčného snímania s mechanickou závierkou s priebežným ostrením,  ktoré narastie z 8 FPS na 11 FPS. Pričom ak chcete aj priebežne sledovať v živom náhľade získané obrázky, je maximálna rýchlosť 5 FPS nezávisle od použitia gripu. Zrejme zo strany Fujifilm nejde o marketingové hry a nútenie do väčších investícií, skôr dávajú fotografom možnosť rozhodnúť sa, či je dôležitý výkon a výdrž alebo kompaktnosť tela a ušetrenie celkom slušnej sumy. Pretože cena gripu VPB-XT2 nie je vôbec nízka, až 330 eur.

1. strana: predstavenie Fujifilm X-T2
2. strana: technické parametre
3. strana: osobné dojmy – snímač a ostrenie
4. strana: osobné dojmy – video a telo
5. strana: hodnotenie

9.7 Vynikajúci

Fujifilm X-T2 obracia celý systém na ruby. Fujifilmy boli doteraz vnímané ako pomalšie ostriace fotoaparáty bez výraznejších video schopností. X-T2 je však rýchly v ostrení aj sekvenčnom fotení, nakrúca nádherné video, je odolný a je krásny. A čo je hlavné, je zábava ho používať, radosť držať ho v rukách a nastavovať expozíciu. A hlavne, Fujifilm je spoločnosť, ktorá neustále zlepšuje svoje produkty updatovaním firmvéru, a to dosť výrazne. A samozrejme, trošku tým komplikuje situáciu recenzentom – model čo sme hodnotili je už teraz podstatne vylepšený a bude sa zlepšovať aj naďalej.

  • OBRAZOVÝ VÝSTUP 10
  • VYHOTOVENIE 10
  • VÝKON 9.4
  • VIDEO 9.5
1 2 3 4 5