Technické parametre

Snímač

Fujifilm vo svojich modeloch používa snímače rozmeru APS-C s farebnou mriežkou zoradenou neštandardným spôsobom, ktorý by mal eliminovať potrebu antialias filtra. Nazýva ich X-Trans CMOS snímače a v X-T2 nájdete generáciu III so zvýšeným rozlíšením na 24 MPx (6000 × 4000). ISO citlivosť je nastaviteľná v rozsahu 200 ÷ 12,800 s možnosťou rozšírenia na ISO 100 ÷ 51,200. Vďaka neprítomnosti spomínaného prechodového filtra sú tieto snímače známe pre veľmi ostré a detailné zábery, ktoré dokážu produkovať. X-T2 v istých situáciách s istými objektívmi dokonca poráža detailnosťou aj niektoré Full frame fotoaparáty, čo je dobrá správa pre fotografov portrétov či krajiniek.

Jednou z nevýhod netradičnej farebnej mriežky je, že Adobe Lightroom, najpopulárnejší program na vyvolávanie fotografií, nevie úplne dokonale pracovať s RAW súbormi z Fujifilm fotoaparátov. Situácia sa s každou verziou Lightroom zlepšuje a pokiaľ nehľadáte po pixeloch, zrejme si žiadny problém s obrázkami nevšimnete. Ale sú programy, ktoré to dokážu lepšie, menovite Irident Developer, Capture One, alebo Raw Therapee. Taktiež odporúčame vo fotoaparáte nastaviť pri ukladaní do JPG nižšiu mieru vyhladzovania šumu, zabudované algoritmy totiž dosť často rozmazávajú všetok ten jemný získaný detail, hlavne vo farebných tónoch ľudskej kože.

Ostrenie

Snímač X-T2 je doslova posiaty bodmi na detekciu fázového posunu svetla, napočítali by ste ich až 169, aj keď žiaľ trošku príliš sústredených do štvorca v strednej časti snímača. Aby bolo ostrenie možné aj po okrajoch, je okolo tohto štvorca pridaných aj niekoľko stĺpcov bodov na detekciu kontrastu, čo dvíha celkový počet ostriacich bodov na úctyhodných 325. Fotoaparát dokáže kombinovať informáciu z oboch ostriacich metód pre čo najrýchlejšie vyhľadanie subjektu. Fotograf si môže vybrať, či chce ostriť len jedným z bodov na extra presné ostrenie, alebo radšej po skupinách bodov o veľkosti 3×3, 5×5 či 7×7.

Maximálna rýchlosť snímania s priebežným zaostrovaním je 8 FPS, s extra výkonom pri použití gripu toto číslo rastie na slušných 11 FPS. Pokiaľ potrebujete extrémnejšiu hodnotu, musíte zabudnúť na priebežné ostrenie a mechanickú závierku, potom dokáže X-T2 fotiť až 14 krát za sekundu. Naopak, ak chcete ostrenie a chcete aj vidieť na obrazovke alebo v hľadáčiku priebežné pohľady na zosnímané zábery, bude maximálna rýchlosť fotenia 5 FPS.

Obrazovka na prispôsobenie automatického zaostrovania.

Pre fotografov akcie pribudla možnosť do hĺbky si prispôsobiť chovanie priebežného automatického zaostrovania. Chovanie sa nastavuje pomocou úpravy troch premenných: citlivosť sledovania subjektu, rýchlosť sledovania, a citlivosť na zmenu subjektov. V podstate tak nastavujete ako veľmi sa budú vaše subjekty pohybovať predvídateľne, či chcete aby fotoaparát preskakoval na iné subjekty alebo sa má snažiť držať predvídateľného pohybu predošlého subjektu a tak ďalej. Ide o podobný systém ako má Canon EOS 5D Mark IV.

Video

Fujifilm X-T2 je veľkým prekvapením pre každého fanúšika videa. Doteraz boli modely z ich X série odporúčané vždy skôr ako modely čisto na fotografovanie, bez výraznejších schopností v oblasti videa. A zrazu tu máme skok na vynikajúcu 4K kameru s mnohými pomôckami pre náročných tvorcov video.

Nakrúcať teda môžete v rozlíšení až 3840 x 2160 s 30 FPS s dátovým tokom 100 Mbps a ukladať to do MOV, H.264. Na kartu sa video ukladá s farebnou informáciou 4:2:0 a 8 bitovou farebnou hĺbkou. Pri nahrávaní pomocou externého HDMI rekordéra odosiela X-T2 farebnú informáciu 4:2:2 a umožňuje zaznamenávať väčší dynamický rozsah pomocou plochého farebného profilu F-log.

4K video sa zaznamenáva z 1,17 násobného výrezu zo snímača, čo predstavuje plochu 5120 × 2880 bodov, takže video je vzorkované z prebytku bodov a vyzerá veľmi ostro. Keďže však táto plocha nie je priveľká, má aj pomerne malý rolling shutter efekt, takže aj objekty pohybujúce sa rýchlejšie v horizontálnom smere objekty sú skosené do strany len minimálne. Full HD video je možné zaznamenávať s 60 FPS a sníma sa len z minimálneho výrezu zo snímača, takže v podstate nie je nutné prepočítavať ohniskové vzdialenosti na použitých objektívoch.

Telo

Telá modelov X tradične ponúkajú množstvo miest na manuálnu úpravu expozičných parametrov a ich veľkou výhodou je, že nepotrebujú žiadnu LCD obrazovku s informáciou o nastaveniach – jednoducho sa pozriete na prstence a vidíte, ako je nastavené ISO, kompenzácia expozície, čas, na prstenci objektívu vidíte clonu, a tak ďalej. Tomu sekunduje tradične výborný elektronický hľadáčik, tento krát aj s možnosťou rýchlej 100 FPS odozvy v Boost režime a s naozaj veľkou zobrazovacou plochou a samozrejme aj so 100 % pokrytím scény. Ide o jeden s najlepších hľadáčikov na trhu, navyše má automaticky regulované podsvietenie, čo dosť pomáha behom dňa. Výklopná obrazovka by mohla mať o trošku vyššie rozlíšenie, ale aj 1,04 milióna bodov je obstojné číslo. Čo chýba viac, je dotykové rozhranie, hodilo by sa hlavne ostrenie vo video režime.

Z hľadiska konektivity už dnes asi nemôže chýbať Wi-Fi rozhranie s možnosťou prenášania fotiek do smart zariadení. Poteší prítomnosť USB 3.0 pre rýchlejšie prenosy do počítača. Video fanatici si môžu odškrtnúť prítomnosť Micro HDMI výstupu, vstupu pre externý mikrofón a pokiaľ si dokúpia aj grip, získajú aj výstup na slúchadlá. X-T2 dokáže zapisovať na dve SD karty typu UHS II a obe sú pritom, spolu s celým telom, výborne chránené voči vplyvu elementov. Fotoaparátu by nemala vadiť sprcha ani prašné prostredie.

1. strana: predstavenie Fujifilm X-T2
2. strana: technické parametre
3. strana: osobné dojmy – snímač a ostrenie
4. strana: osobné dojmy – video a telo
5. strana: hodnotenie

9.7 Vynikajúci

Fujifilm X-T2 obracia celý systém na ruby. Fujifilmy boli doteraz vnímané ako pomalšie ostriace fotoaparáty bez výraznejších video schopností. X-T2 je však rýchly v ostrení aj sekvenčnom fotení, nakrúca nádherné video, je odolný a je krásny. A čo je hlavné, je zábava ho používať, radosť držať ho v rukách a nastavovať expozíciu. A hlavne, Fujifilm je spoločnosť, ktorá neustále zlepšuje svoje produkty updatovaním firmvéru, a to dosť výrazne. A samozrejme, trošku tým komplikuje situáciu recenzentom – model čo sme hodnotili je už teraz podstatne vylepšený a bude sa zlepšovať aj naďalej.

  • OBRAZOVÝ VÝSTUP 10
  • VYHOTOVENIE 10
  • VÝKON 9.4
  • VIDEO 9.5
1 2 3 4 5