Osobné dojmy – video a telo

Video

Kvalita videa je nečakane vysoká, v podstate dorovnáva svojich najbližších konkurentov, udržuje výborný balans medzi čo najnižším rolling shutter efektom a čo najväčšou detailnosťou vďaka použitiu veľkej plochy snímača. Pri zázname je možné nechať si zobraziť mnoho pomôcok, napríklad úrovne zvuku, s novým firmvérom 2.0 dokonca pribudlo aj zobrazenie histogramu v reálnom čase. Dá sa manuálne upraviť vyváženie bielej, upraviť jasy svetlých a tmavých časti scény. Na výpomoc s manuálnym ostrením je možné nechať si zobraziť focus peaking výpomoc. Tá príde mimoriadne vhod, automatické ostrenie totiž nevie veľmi dobre sledovať zmeny polohy subjektu po scéne, ide mu dobre len sledovanie subjektu čo sa vzďaľuje či približuje. Pri prepínaní na iný subjekt je nutné použiť zmenu ostriaceho bodu joystickom, čo znamená pomalý presun a priebežné preostrovania na všetky subjekty či pozadie, po ktorom sa presúva ostriaci bod. Nie moc elegantné riešenie, takže predpokladám, že filmári budú viac používať manuálne ostrenie. V tom prípade pozor na niektoré objektívy s nelineárnym chodom zaostrovacieho krúžku, kde zmena zaostrenia závisí od rýchlosti pohybu krúžkom.

 

Video je možné zaznamenávať buď v prospech čo najširšej obrazovej informácie pre úpravu v post procese, teda pomocou HDMI rekordéra s F-log profilom, alebo v prospech šetrenia času a práce, teda priamo na SD kartu so simuláciou niektorého z filmových vzhľadov. Pokiaľ teda neviete alebo nemáte čas počas spracovania videa riešiť dynamický rozsah a úpravy farieb, môžete nechať fotoaparát nech to urobí za vás. A musím povedať, že robí výbornú prácu, má jeden z najlepších čiernobielych režimov, dynamický Velvia je krásne farebný, a vlastne aj Astia a Provia nájdu svoje situačné uplatnenie. A dôležitá poznámka na záver – pri nakrúcaní bez gripu je limitovaný jeden súbor na 10 minút záznamu, s gripom môžete nakrúcať 30 min.

Telo

Používať X-T2 bola čistá radosť. Celokovová konštrukcia tela a objektívov dáva dojem kvalitnejšieho produktu než konkurenčné modely. Jeho dizajnéri mysleli aj na také drobnosti ako je zamykanie ovládacích krúžkov, tak aby ste si nechtiac neupravovali kompenzáciu expozície, kde to hrozilo najčastejšie, ale ani iné expozičné hodnoty. Tento model už po chvíli používania dáva fotografovi pocit, že ho má plne pod kontrolou a tak by to malo byť. Z hľadiska ovládania je to skoro za plný počet bodov, už len pridať dotykovú obrazovku. K obrazovke len jeden komentár – jej vyklápanie v polohe na výšku by bolo fajn vyriešiť nabudúce trošku iným spôsobom, používateľ si totiž často blokuje časť obrazovky rukou na úchope fotoaparátu.

Vyklápanie obrazvovky je pomerne obmedzené, ale aj tak výrazne pomáha pri fotení od zeme alebo nad hlavou.

Veľmi chválim možnosť nabíjania cez USB, čo trošku pomôže s problémom krátkej životnosti na batériu. Tá nie je katastroficky krátka, deň turistického fotenia vydrží, ale so zrkadlovkami sa porovnať nedá. S batériovým gripom sa situácia samozrejme obracia a výdrž sa približne ztrojnásobuje. Konektivita je celkovo výborná a koncom mája by ju mal vylepšiť ďalší nový firmvér, ktorý pridá možnosť tether pripojenia do počítača cez Wi-Fi.

1. strana: predstavenie Fujifilm X-T2
2. strana: technické parametre
3. strana: osobné dojmy – snímač a ostrenie
4. strana: osobné dojmy – video a telo
5. strana: hodnotenie

9.7 Vynikajúci

Fujifilm X-T2 obracia celý systém na ruby. Fujifilmy boli doteraz vnímané ako pomalšie ostriace fotoaparáty bez výraznejších video schopností. X-T2 je však rýchly v ostrení aj sekvenčnom fotení, nakrúca nádherné video, je odolný a je krásny. A čo je hlavné, je zábava ho používať, radosť držať ho v rukách a nastavovať expozíciu. A hlavne, Fujifilm je spoločnosť, ktorá neustále zlepšuje svoje produkty updatovaním firmvéru, a to dosť výrazne. A samozrejme, trošku tým komplikuje situáciu recenzentom – model čo sme hodnotili je už teraz podstatne vylepšený a bude sa zlepšovať aj naďalej.

  • OBRAZOVÝ VÝSTUP 10
  • VYHOTOVENIE 10
  • VÝKON 9.4
  • VIDEO 9.5
1 2 3 4 5