Na funkciu Nájsť zariadenie sme čakali dlho, kedy však príde na náš trh?

O funkcii Nájsť zariadenie, resp. Find My Device od Googlu sme v poslednej dobe mohli počúvať zo všetkých strán. Jej úlohou je vyhľadať vaše zariadenie, ktoré máte spojené jedným účtom. Na základe Bluetooth pripojenia a blízkosti iných zariadení tak vie Android smartfón určiť, kde sa nachádzajú napríklad vaše stratené slúchadlá či iné zariadenie s možnosťou Bluetooth.

Podobnou funkciou disponujú aj smartfóny s operačným systémom iOS a je možné povedať, že im ju používatelia Androidov trochu aj závideli. Aj keď funkcia Nájsť zariadenie v najnovšej verzii prináša pokrokové funkcie, tak stále ale nie je dokonalá. Zatiaľ podporuje len obmedzené množstvo zariadení a taktiež nie je dostupná na všetkých trhoch.

Funkcia Nájsť zariadenie zatiaľ len na niektorých trhoch

Aktualizovaná verzia funkcie Nájsť zariadenie konečne prichádza do prvých zariadení. Zatiaľ je však aktualizácia dostupná len na vybraných trhoch a ako to už v prípade Googlu býva, ide o Spojené Štáty Americké a Kanadu. Limitácie majú rovnako aj modely, ktoré nespadajú do modelového radu Google Pixel 8, ktoré môžu vyhľadávať aj vypnuté zariadenia. Používateľov Android smartfónov však zaujíma, kedy výjde táto aktualizácia aj na ďalšie trhy, pričom Google už stihol poskytnúť odpoveď.

Globálne vypustenie funkcie prebehne v priebehu najbližších mesiacov, vyplýva z vyjadrenia Googlu. Týmto vyjadrením sme nezískali žiadny konkrétny časový rámec, kedy by sme sa k funkcii mohli dostať aj na Slovensku. Môže sa to stať teda pokojne o dva mesiace a rovnako aj na konci tohto roka.

Ako sa dozvedáme z vyjadrenia Googlu, rozšírenie funkcie o ďalšie zariadenia a trackery je na pláne v máji, pričom pôjde o prvú vlnu rozširovania napríklad o trackery AirTag od Applu. Práce na funkcii Vyhľadať zariadenie sú však kontinuálne a ich dokončenie sa plánuje na konci tohto roka. Kedy si ju teda budeme vedieť vyskúšať aj na Slovensku zatiaľ nie je známe.

Zdroj: androidauthority.com (1, 2)

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.