Neurologické poškodenie pohybového aparátu môže viesť k nečinnosti jednotlivých častí tela.

Touto problematikou sa zaoberá spoločnosť Neofect, ktorá vyvíja špeciálne rehabilitačné zariadenia, pomáhajúce obnoviť stratenú motoriku neurologických pacientov. Zariadenia pracujú s rôznymi senzormi a softvérom na princípe umelej inteligencie. Na výstave CES bolo prezentovaných niekoľko produktov spoločnosti Neofect.

Rapael Smart Glove sú inteligentné rukavice so špeciálnymi senzormi, ktoré pomáhajú pacientom s neurologickým poranením získať mobilitu, v tomto prípade mobilitu rúk. Zariadenie bezdrôtovo cez Bluetooth LE prenáša dáta do softvéru v PC, ktorý vytvára výcvikové úlohy v podobe hier s rukami. Hry stimulujú pohyby rúk, ktoré sú používané v každodennom živote. Systém monitoruje údaje o výkone pacienta a pravidelne generuje správy o jeho pokroku.

Rapael Smart Glove je v ponuke na prenájom – za 99 dolárov mesačne, avšak zatiaľ iba v USA.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

VIDEO TOUCHIT: Neofect Rapael – rehabilitácia poškodeného pohybového aparátu (CES)

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.