Neurologické poškodenie pohybového aparátu môže viesť k nečinnosti jednotlivých častí tela

S touto problematikou sa zaoberá spoločnosť Neofect, ktorá vyvíja špeciálne rehabilitačné zariadenia, ktoré pomáhajú obnoviť stratenú motoriku neurologických pacientov. Zariadenia pracujú s rôznymi senzormi a softvérom na princípe umelej inteligencie.

Na výstave CES v Las Vegas bolo prezentovaných niekoľko produktov spoločnosti Neofect.

Rapael Smart Glove – inteligentné rukavice so špeciálnymi senzormi, ktoré pomáhajú pacientom s neurologickým poranením získať mobilitu – v tomto prípade mobilitu rúk. Zariadenie bezdrôtovo (cez Bluetooth LE) prenáša dáta do softvéru v PC, ktorý vytvára výcvikové úlohy v podobe hier s rukami. Hry stimulujú pohyby rúk, ktoré sú používané v každodennom živote. Konkrétne „herné“ programy sú schopní navrhnúť aj samotní terapeuti.

Algoritmus umelej inteligencie automaticky nastavuje úroveň obtiažnosti, a to na základe rozsahu, aktuálnych schopností a určených cieľov pacienta. Tým je zaistené, že pacient nestagnuje, ale neustále napreduje, pričom sa „hrá“. Systém monitoruje údaje o výkone pacienta a pravidelne generuje správy o jeho pokroku. Rapael Smart Glove je v ponuke na prenájom – za 99 USD (94 eur) mesačne, avšak (zatiaľ) iba v USA.

Rapael Smart Kids – ľahký rehabilitačný prístroj, ktorý používa 9-osé IMU senzory, je určený pre deti s mentálnym hendikepom, poruchami centrálneho nervového systému a pohybového aparátu. Zariadenie sa zameriava na učenie, taktiež cez herný obsah, ktorý je deťom najbližší. Špeciálne algoritmy vytvárajú stimulácie (aj pre sluchové zmysly), ktoré pomáhajú udržiavať mozgovú plasticitu a následné udržanie svalovej hmoty.

Učenlivý softvér nastavuje úroveň obtiažnosti tak, aby to nebolo pre pacienta namáhavé, čím by si učenie znechutil. Pre terapeutov je uľahčením pravidelné vyhodnotenie pokrokov a dynamického postupu pacienta. Mozgové príhody sa u detí zotavujú rýchlejšie ako u dospelých a rehabilitačný prístroj Rapael túto dobu ešte skracuje. Prístroj má ergonomický dizajn a ponúka širokú škálu rôznych pohybov, s ktorými pacientovi pomáha. Dostupnosť tohto zariadenia je plánovaná na apríl 2017 – cena nie je známa.

Rapael Smart Board je rehabilitačné zariadenie pre horné končatiny. Nápomocné je pacientom, ktorí sú buď po úraze alebo majú problém s funkčnosťou pohybu ramena a lakťových kĺbov. Smart Board má ergonomický dizajn a špeciálny softvér, ktorý v reálnom čase vytvára rehabilitačné procedúry, podľa aktuálnych možností a schopností pacienta. V ponuke má tri druhy základných cvičení a analýzu postupu rehabilitácie v reálnom čase, ako aj históriu pokrokov pacienta. Výhodou pre pacientov je (bude) rýchlejšie napravenie poškodeného pohybového aparátu. Dostupnosť zariadenia ja plánovaná na apríl 2017 – cena nie je známa.

Exo-Glove Poly – sú robotické rehabilitačné rukavice, určené na rehabilitáciu pohybového aparátu (SCI), pôvodom z chrbtice. Zariadenie je určené pacientom SCI na úrovni – C5 až C7. Má priaznivé účinky na prsty, ktoré sú ovládateľné a učia sa bežným pohybom – úchopom. Zariadenie sa skladá z Exo rukavice, pohonnej jednotky a tlačidla na ovládanie rukavice.

Zhotovený je zo silikónového materiálu pre jednoduchšiu manipuláciu a nepochybne aj dezinfekciu. Za pomoci Exo-Glove je možné dosiahnuť dobré výsledky postupnej obnovy  funkčnosti pohybového aparátu. Dostupnosť a cena tohto produktu zatiaľ nie je známa.

Na článku spolupracoval Ondrej Macko – Las Vegas

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE