Galaxy Buds, ktoré majú po prvý raz aktívne odhlučnenie.

Prémiové slúchadlá, ktoré sú plnohodnotným a hrdým zástupcom ekosystému značky Samsung. Poďme na to ale postupne. Všetky technické detaily a informácie o slúchadlách, nájdete v našom samostatnom článku.

Konečne ANC

Sériu Galaxy Buds testujem dlhodobo už od čias kedy mali Budsy športové funkcie. Tie už tu našťastie nie sú, čo má jednak priaznivý dopad na výdrž batérie a tiež aj odstránenie funkcie, ktorú asi dnes nepotrebujeme. Na ruke máme hodinky alebo náramok. Samsung sa dlho bránil aktívnemu odhlučneniu, toto bola však záležitosť, ktorú som výrobcovi nevyčítal.

Konštrukcia slúchadiel bola vždy nastavená tak, aby dobre držali v uchu a zvolením správneho silikónového návleku ste získali veľmi dobrú izoláciu z okolia. Síce pasívnu ale veľmi dobrú. Ak ste sa s niekým rozprávali, bolo ich treba z ucha mierne povytiahnuť. Až tak silné bolo pasívne odhlučnenie.

Teraz je tu ANC tak, ako ho poznáte z iných slúchadiel. Výrobca išiel svojou cestou. Na výber máte nielen ANC ale aj funkciu Okolité zvuky. ANC má dva stupne odhlučnenia – vysoký a nízky. Sú prípady, kedy chcete odrušenie od okolia, no ste v relatívne tichšom prostredí. Vtedy stačí nízky stupeň ANC.

Vonku, meste, vo vlaku, lietadle atď. využijete vysoký stupeň. Výrobca hovorí, že nižší stupeň odhlučnenia bude mať lepší dopad na kvalitnejší zvuk. Toto som niekoľkokrát skúšal a veľkú zmenu som nepostrehol. Preto som slúchadlá používal s najvyšším stupňom ANC.

Možno budete cítiť kvalitatívny rozdiel reprodukcie, no prikláňam sa k tomu, že veľmi nie. A nakoniec to je dobrá správa pre mnohých z vás. Môžete používať silný stupeň odhlučnenia a zároveň nepríde o kvalitný zvukový prejav.

Čo je prepúšťanie zvuku?

Oficiálne sa funkcia volá Okolité zvuky. Je vhodná pri športovaní alebo všade tam, kde chcete počúvať hudbu, no úplne sa izolovať od okolitého sveta nie je vhodné. Napríklad z dôvodu bezpečnosti. Toto sa deje automaticky ak telefonujete, režim Okolité zvuky sa zapne automaticky v miernom režime.

Toto ste si možno všimli aj na iných slúchadlách, ktoré takúto funkciu podporujú. Tu nejde vyslovene o to, aby vás po meste niečo nezrazilo, ale o to, aby ste sa počuli lepšie. Telefonovanie bude prirodzenejšie a nebudete sa počuť tak typicky duto ako pri slúchadlách, ktoré podobnú funkcionalitu nemajú a používajú in-ear systém. Výrobca myslel aj na to, keď voláte vo vetre. Konštrukcia slúchadiel je nastavená tak, aby výrazne redukovala nepríjemné šumenie a je to poznať.

Samsung umožnil štyri stupne nastavenia toho, ako veľmi budú okolité zvuky prepúšťané cez mikrofóny. Toto je veľmi dobrá vec a nastavenie stupňov nepatrí medzi bežné funkcie. Len málo slúchadiel celkovo a ešte menej typu úplne bezdrôtových má takúto funkcionalitu.

Zisťovanie hlasu

Toto je istý spôsob doplnenia okolitých zvukov. Funguje to tak, že slúchadlá monitorujú, či rozprávate alebo nie. Keď začnete hovoriť, spustia funkciu Okolité zvuky na stupni, ktorý ste si nastavili. Vtedy sa môžete s niekým rozprávať a po 5, 10 či 15 sekundách keď prestane rozprávať, sa znova zapne pôvodne nastavený režim. V mojom prípad najsilnejšie odhlučnenie.

Toto je výborné a naozaj praktické. Mne sa osvedčilo 5 sekúnd. Je nutné, aby rozprával ten, čo má založené slúchadlá, inak sa zvuk neaktivuje. Nemusíte sa obávať toho, že niekto v kancelárii začne rozprávať a vám sa tento režim aktivuje. Takisto sa neaktivuje ani keď bude v miestnosti bežať diskusia v TV a logicky tak bude v okolí slúchadiel reprodukovaný hlas.

Sú naozaj praktické

Medzi najlepšie funkcie, ktoré oceňujem, je vypnutie dotykových plôch na slúchadlách. Podľa potreby si ich aktivujem alebo vypínam. Hudbu ovládam najradšej cez mobil, podobne aj hovory. Dotykové ovládanie je dobre navrhnuté a v nastaveniach softvéru Galaxy Wearable sa dá nastaviť, ako sa budú dotykové plochy správať.

V čase keď nosíme čiapku a slúchadlách si potrebujem občas popraviť a zasunúť viac alebo trochu skorigovať v uchu, by som sa ich x-krát dotkol. Tým zároveň pozastavil a spustil prehrávanie, no za mňa je lepšie tieto plochy priamo vypnúť. Súčasťou je ekvalizér, ktorý už možno poznáte z minulých modelov.

Za seba si myslím, že takto má vyzerať aplikácia na pripájanie príslušenstva od firmy, ktorá vyrobila telefón a vyrobila si aj príslušenstvo. Aplikácia samotná je vynikajúca a dobre sa ovláda.

Kvalita zvuku

Spolupráca s AKG prináša svoje ovocie. A to nielen v tomto prípade, ale aj v prípade minulých Buds. Zvukovo sú podľa mňa vynikajúce. To, že je tu 11 mm basový menič, rozhodne pocítite. K tomu je tu 6,5 mm výškový menič. Zvuk je detailný a vyvážený do značného detailu. Kto má rád úpravy, odporúčam dynamický režim ekvalizéra. Toto má Samsung veľmi dobre zvládnuté a zvuk sa podľa mňa ešte vylepší. Získate väčšiu dynamiku v oblasti nízkych tónov.

Stratil som slúchadlá

Občas sa stane, že ich môžete niekde zapotrošiť. Spadnú zo stola a niekam zapadnú. Vďaka funkcii na ich hľadanie sa dajú nájsť. Vyhľadať ich môžete vďaka systému, ktoré na lokalizáciu používa aj telefóny ostatných používateľov telefónov značky Samsung a majú Android 8 a vyšší.

Nabíjanie je cez USB-C a nechýba ani bezdrôtové nabíjanie. Funguje bez problémov a toto som si vyskúšal na Galaxy S10 aj S21+. Keď sú úplne vybité, stačí ich na 5 minút vložiť a získate zhruba hodinu počúvania hudby. Pri plnom nabití vydržia 5 hodín s ANC a 8 hodín s vypnutým aktívnym odhlučnením. Celkovo s nabíjacou škatuľkou máte k dispozícii 18 hodín s ANC alebo 28 hodín bez ANC, kým bude treba nabíjať aj škatuľku.

Tá je miniatúrna a je to kváder so štvorcovou základňou. Otvoriť ju naslepo chce trochu cviku, ale po hmate viete, že konektor USB-C je na zadnej strane.

Samotné slúchadlá sú tak malé a tak dobre padnú do ucha, že sa s nimi dá ležať na uchu bez toho, aby vyslovene tlačili. Toto je výborné a za seba som rád, že výrobca nešiel cestou zväčšenia rozmerov škatuľky aj za cenu, že by v nej bola väčšia batéria.

Verdikt

Samsung Galaxy Buds Pro sú vynikajúce slúchadlá. Sú plnohodnotnou konkurenciou k ostatným značkám. Ak máte telefón Samsung a cena pre vás nie je problém, nemáte čo riešiť. Rozhodne odporúčam kúpiť práve Buds Pro.

Zvukovo uspokoja aj náročného poslucháča a po stránke funkcií a celkovej výbavy a použiteľnosti prekonávajú väčšinu TWS slúchadiel na trhu.

Cena: 229 eur

Zapožičal: Samsung

Fotografie: Samuel Hindy

Prečítajte si aj:

Rodina Samsung Galaxy S21: Úplne všetky vlastnosti, ceny a darčeky k predobjednávke u nás (VIDEO TOUCHIT)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.