Nie je tajomstvo, že tento telefón sa mal objaviť na trhu niekedy v lete. Človek mieni a Covid a nedostatok polovodičových čipov mení a je rok 2022, kedy telefón naozaj prichádza na trh. Preto otázka o význame tohto telefónu je na mieste.

Čo teda prináša?

Samsung celkom jasne vsadil na to, že S20 FE bol jedným z najpredávanejších telefónov. FE znamená fanúšikovská edícia, a teda parametre a vlastnosti telefónu sa tu tvorili podľa toho, čo si fanúšikovia priali. Vysvetľujeme si to tak, že najprv príde plnohodnotná verzia (napr. S21) a do FE sa neskôr prenesú z nej tie funkcie, ktoré sa u fanúšikov overili. Výsledkom je o niečo nižšia cena a pritom to najlepšie, čo sa už v praxi overilo. Preto sa nečudujeme, že tento telefón patrí k najpredávanejším a to aj na slovenskom trhu.

Overený dizajn

FE treba chápať ako vstupnú bránu do svete najvyššej triedy S pre telefóny Galaxy. Oslovuje predovšetkým mladých ľudí. Galaxy S21 FE pritom zdedilo veľmi veľa z dospelej S21 a týka sa to aj dizajnu telefónu. Odlišnosť je v tom, že zadný kryt je u S21 FE plastový a telefón má kovový rámček. Displej je plochý, zatiaľ čo S21 mala hry zakrivené. Snímač odtlačkov prstov je pod displejom, v prípade S21 FE je optický, zatiaľ čo S21 má drahší ultrazvukový snímač. prejaví sa to v tom, že ak máte zamastený prst, S21 FE môže mať problém s rozpoznaním odtlačku prsta.

Z hľadiska farebných verzií sa Samsung celkom rozbehol a dostupné na Slovensku sú všetky štyri farby – biela, čierna, olivová a levanduľová. Nám sa najviac páči olivová, na recenziu sme však dostali klasickú čiernu farbu (tzv. grafénová).

Samsung Galaxy S21 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Plastová zadná časť a vyvýšená plocha s objektívmi Samsung Galaxy S21 FE

Plastový zadný kryt nie je pre nás až taký problém. Telefón sa dobre drží v ruke, plastová časť je výrazne menej náchylná na odtlačky prstov. To, že nejde o kov zistíte až pri poklepaní prstom naň. Výhodnou je to, že ide o veľmi ľahký telefón – má len 177 gramov a jeho hrúbka je 7,9 mm.

Veľmi dobrý displej

Je jedným slovom super. Je to 6,4 palcový Dynamic AMOLED 2X s rozlíšením FHD+. Ide o 120 Hz displej s pomerom strán 19,5:9 a rámčeky sú príjemne úzke. Samsung na jeho ochranu použil momentálne najvyššiu ochranu Gorilla Glass Victus. Samsung tvrdí, že vyžadovanie modrého svetla riadi umelá inteligencia. Ťažko povedať, čo to vlastne robí, ale netrpeli sme pri sledovaní telefónu v noci.

Samsung Galaxy S21 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Pekný displej s tenkými rámčekmi

Vyzerá to tak, že vyžarovanie modrého svetla sa mení podľa dennej doby a ako sa blíži večer, postupne sa jas displeja znižuje. Okrem rámčekov je menší aj priestrel v displeji pre prednú kameru.

Zabudnite na Exynos

Veľká zmena je v tom, aký je tu procesor. Už žiadny Exynos, teraz je to 5 nm Qualcomm Snapdragon 888 s modulom pre 5G. Toto sa dosť prejavuje aj v tom, ako sa spracovávajú fotografie po ich odfotení a zobrazení na displeji. Snapdragon totiž prináša o 50 % viac výkonu v oblasti neurónových sietí a práve oni sú zodpovedné ako sa fotografia vylepšuje pomocou umelej inteligencie po jej vyfotení. Telefón S21 predávaný na Slovensku proces Exynos od Samsungu.

Samsung Galaxy S21 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Priestrel na prednú kameru v Samsung Galaxy S21 FE

Batéria na celodennú výdrž

Batéria v Galaxy S21 FE vydržala v našom teste telefón poháňať celý deň a celú noc. Jej kapacita je 4500 mAh, čo je rovnaká hodnota ako má Note 20 Ultra alebo S20+. Nabíjanie káblové má výkon 25 W a je tu aj rýchle bezdrôtové nabíjanie 15 W. Hodnota 25 W nie je ani zďaleka v rámci moderných smartfónov rekordná, sú tu modely za porovnateľnú sumu, ktoré majú výkon pri napájaní viac ako 60 W. Galaxy S21 FE podporuje aj bezdrôtové zdieľanie energie, teda si pomocou neho nabijete napr. slúchadlá Galaxy Buds alebo hodinky.

Samsung Galaxy S21 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Usporiadanie fotoaparátov v Samsung Galaxy S21 FE

Fotoaparáty ako v S21 (až na teleobjektív)

Usporiadanie zadných fotoaparátov je podobné, ako je to v prípade S21 a veľmi podobné sú aj parametre fotoaparátov vzadu. Zhora je to 12 MPx širokouhlý, ďalej hlavný Dualpixel fotoaparát 12 MPx s optickou stabilizáciou a celkom dole je 8 MPx teleobjektív s optickou stabilizáciou a 3-násobným optickým zoomom. Tento fotoaparát je iný ako má plnohodnotná S21 (teda 64 MPx), čo je ústupok. Aj s touto výbavou sa dá vytvoriť 30-násobný SpaceZoom, čo je kombinácia optického a digitálneho zoomu.

Galaxy S21 FE si poradí aj rôznou úrovňou svetlaZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy S21 FE si poradí aj rôznou úrovňou svetla

Naopak S21 FE má naopak lepší Selfie fotoaparát, je tu rozlíšenie 32 MPx. Ak si zvolíme režim fotoaparátu Portrét, môžeme použiť celý rad filtrov priamo vo fotoaparáte. Dá sa to s predným ale aj zadným fotoaparátom. Umelá inteligencia zameria pozornosť na tvár a zvýrazní ju. Dajú sa aj meniť štýly rozostrenia.

Galaxy S21 FE a rozostrenie pozadiaZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy S21 FE a rozostrenie pozadia

Duálne nahrávanie a jednotlivé snímanie

Veľkým vylepšením je duálne nahrávanie, kedy sa nahráva obraz z prednej aj zadnej kamery, Môže ísť o režim obraz v obraze alebo polovica prednou a polovica zadnou kamerou. Ide o tzv. režim vlogera.

Galaxy S21 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy S21 FE a režim vlogera

Sú prípady, kedy sa to dá dobre využiť hlavne u mladých ľudí. Ako to vyzerá v praxi sme ukázali v našom prvom videu o tomto telefóne.

Prvé dojmy z Galaxy S21 FE

Jednotlivé snímanie je určené na prípravu fotografií napr. pre Instagram na jedno stlačenie tlačidla. Ak neviete, aké fotografie budú tie najlepšie z danej scény, je to fajn funkcia. V S21 FE sa dá nastaviť dĺžka fotografovania – 5, 10 alebo 15 sekúnd. Pritom vytvárajú 2 až 3 videá a 10 fotografií. Vo výsledku nájdete aj koláž fotografií, najlepší moment vám vyberie umelá inteligencia.

Galaxy S21 FE a detailnosť vo fotografiáchZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy S21 FE a detailnosť vo fotografiách

Nočný režim

Pri nočnom režime sa vytvára až 14 fotografií, čo je dôvod prečo treba telefón držať pri fotení stabilne. Počas spracovania tejto série fotografií sa najskôr pracuje so surovou fotografiou, teda umelá inteligencia robí s formátom RAW. V rámci spracovania sa 14 fotografií prepojí cez seba a následne sa spustí spracovanie výslednej fotografie. Tá je na výstupe v JPG formáte. Pri nočných fotografiách sme zaregistrovali v porovnaní s Galaxy S21 menej šumu a lepšiu ostrosť obrazu.

Galaxy S21 FE pori fotení v nočnom režimeZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy S21 FE pri fotení v nočnom režime. Fotené čisto z ruky po dobu 10 sekúnd

Vidí ďalej

Ide o vyššie uvedený SpaceZoom, ktorý je v prípade S21 FE modifikovaný. Maximálne priblíženie je 30 násobné ale pri priblížení pribudol zámok priblíženia. Vtedy sa lepšie realizujú zábery, lebo záber je stabilizovaný. Pôvodne bolo so SpaceZoom veľmi ťažké niečo odfotiť v prípade, že ste nemali telefón umiestnený na statíve. Zámok SpaceZoom pracuje od priblíženia 20 ×. Osobne považujeme 20-násobné priblíženie za v praxi použiteľné, 30-násobok je skôr marketingový ťah.

Vylepšovanie fotografií

Umelá inteligencia dokáže S21 FE pracovať aj so snímkami v galérii. Ide napr. o vylepšenie v podobe podania pokožky, farebného zvýraznenia, poradí si so zvýraznením pier alebo zväčšením očí. Toto sa realizovať napr. aj na fotografiách vo vašej galérii, ktoré boli vytvorené iným telefónom ako je S21 FE.

Zaujímavou novinkou je vymazávanie nevhodných objektov vo fotografiách, podobne ako sa to dá robiť s programami ako Adobe Photoshop alebo Zoner PhotoStudio. Teraz to pracuje priamo v telefóne.

Galaxy S21 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Úprava selfie fotografie. Vpravo je vyhladená pokožka a zväčšené sú oči.

Operačný systém a nadstavba

S21 FE prichádza s operačným systémom Android 12 s nadstavbou One UI 4.0. Dajú sa personalizovať plochy, farebne ich prispôsobiť, k dispozícii je podpora komunikácie pomocou Google Duo a to aj s prepojením na televízor. Vtedy Galaxy S21 FE funguje ako kamera a obraz máme zobrazený na veľkom televízore. Cez Samsung Health sa dajú spustiť cvičenia s tým, že máte svojho trénera a môžete si aj kontrolovať to, ako vykonávate prepísané cviky.

Samsung Galaxy S21 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy S21 FE

Súčasť prepojeného ekosystému

Všetky zariadenia od Samsungu sú dnes prepojené cez Samsung konto. Je tu evidentná snaha od Samsungu, aby všetky zariadenia vzájomne spolupracovali. Typickým príkladom je prepojenie medzi telefónom, tabletom a slúchadlami a toto všetko podporuje aj Galaxy S21 FE. Cez Samsung konto sa dnes dá telefón aj obnoviť zo zálohy.

Galaxy S21 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Meranie na 5G sieti Slovak Telekom

Samsung má výbornú spoluprácu s inými firmami, napr. s Microsoftom. Aj Galaxy S21 FE veľmi dobre prepojíte s notebookom s operačným systémom Microsoft Windows pomocou aplikácie Your Phone. Samozrejme funguje aj prepojenie na Samsung DeX. To používame v redakcii najčastejšie, je to veľmi šikovná pomôcka na prenášanie fotografií do počítača.

Galaxy S21 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy S21 FE a aplikácia Váš telefón

Ako je to s cenou? Zatiaľ s bonusom dobre

Oficiálna cena je 749 eur, čo je dosť ale je tu ALE. Samsung totiž pristúpil k zaujímavému kroku s tzv. bonusom vo výške 150 eur. Je to naozaj bonus, ktorý dostanete za akékoľvek zariadenie navyše. Môžete vrátiť akýkoľvek telefón, ktorý nemusí byť funkčný. napr. aj nejakú starú Nokiu, čo máte kdesi v zásuvke. Môžu to byť aj inteligentné hodinky.

Okrem bonusu navyše dostanete aj protihodnotu za telefón, ktorý sa vykupuje. Tu už samozrejme rozhoduje, čo ste naozaj vrátili a akú to má hodnotu. Výkup sa realizuje cez stránku www.novysamsung.sk. Tento bonus zatiaľ platí do konca januára 2022. Do toho istého termínu platí aj akcia akcia na opravu poškodeného telefónu na jeden rok s vašou spoluúčasťou vo výške 59 eur. Pritom sa poškodenie môže týkať aj displeja, čo je najčastejší prípad.

Za cenu 749 – 150 = 599 eur je nákup Galaxy S21 FE navyše s garanciou opravy poškodeného displeja naozaj dobrá kúpa. Telefón má výborné parametre, príjemný dizajn a kvalitné spracovanie. A za túto cenu jednoznačne dáva tento telefón naozaj význam a to aj vtedy, keď sme v očakávaní blízkeho príchodu najnovšej vlajkovej lodi od Samsungu.

Táto cena platí pre telefón s pamäťovou verziou 6 GB RAM a 128 GB úložného priestoru. Ak máte záujem o vyššiu pamäťovú verziu 8 GB RAM a 256 GB priestoru, tu je cena 819 Eur a dá sa kúpiť výhradne cez stránku www.samsung.sk.

Dostupnosť telefónu

Orange a Telekom majú olivovú a grafénovú farbu Galaxy S21 FE, O2 má všetky farby. Všetci operátori predávajú len pamäťovú verziu 6 GB RAM a 128 GB priestoru.

Samsung Galaxy S21 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy S21 FE vo všetkých farebných verziách

V dodávke nie je napájací adaptér ani slúchadlá. Je tu len špendlík na vyberanie SIM karty, USB-C kábel a ochranná fólia nalepená na displeji. Predáva sa dvojSIMková verzia tohto telefónu, rozšírenie pomocou microSD karty nie je možné.

O vlastnostiach telefónu Galaxy S21 FE informujeme aj prostredníctvom veľkého redakčného video testu.

Zdroje: vlastné, Samsung, operátori

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.