Telefón Galaxy S21 ULTRA je vlastnosti v oblasti fotografovania sme už popisovali.

Teraz už viete, že je tu 108 MPx hlavný fotoaparát s fázovým zaostrovaním a špecialitou sú dva teleobjektívy. Takto je možné zrealizovať naozaj zaostrenú fotografiu aj pri vysokom priblížení. Rovnako Galaxy S21 ULTRA vyniká pri portrétovej fotografii a veľmi šikovný spôsob je aj tvorba fotografie vo vysokom rozlíšení výrezom z fotografie realizovanej pri rozlíšení 108 MPx. Samsung pridal aj na nočnej fotografii a teraz môžete fotiť z ruky a telefón držíte obyčajne stabilne len 2 sekundy.

Sľúbili sme ale ukázať vlastnosti tohto telefón aj pri tvorbe videa a práve teraz náš sľub plníme.

Vo videu okrem iného ukazujeme ako je to pri tvorbe fotografie z 8K videa, potom predvádzame Single Take (Jednotlivé snímanie) ako spôsob efektívnej tvorby obsahu pre sociálne siete bez toho, aby ste museli niečo editovať alebo prispôsobovať.

Osobne sa nám veľmi páči systém Profesionálneho videa, ktoré umožňuje plynulú zmenu mierky vo videu priamo počas natáčania. Voči minulosti je to veľmi prirodzené a plynulé. Na natáčanie vlogov môžete tiež použiť bezdrôtový mikrofón, ktorý predstavujú slúchadlá Galaxy Buds Pro. Profesionálne video umožňuje nastaviť dobu expozície, ISO, kompenzáciu svetla a pod.

Rozširujúce možnosti pri fotení a realizácii videa na Galaxy S21 ULTRA

Rozširujúce možnosti pri fotení a realizácii videa na Galaxy S21 ULTRA

Uvidíte tiež ako v praxi funguje Režisérov pohľad, teda možnosť počas natáčania videa prepínať medzi jednotlivými kamerami. To je naozaj dobrý spôsob na urobenie videa zaujímavým, súčasne pritom môžete vidieť aj pohľad na vás ako nakrúcate video.

Režisérov pohľad na Galaxy S21 ULTRA

Režisérov pohľad na Galaxy S21 ULTRA

Galaxy S21 ULTRA a dotykové pero

Áno S21 ULTRA dokáže spolupracovať s dotykovým perom. Môžete použiť pero z Galaxy Note alebo perá tretích strán, ale Samsung ponúka aj pero S Pen pre S21 ULTRA + obal pre tento telefón. To potom umožňuje pero aj schovať v puzdre, a teda ho nestratiť. Na rozdiel od Galaxy Note telefón S21  ULTRA nehlási, keď pero niekde zabudnete a odchádzate z tohto miesta bez pera. To môže byť nebezpečné.

Pero S Pen umožňuje napr. písanie poznámok pohybom po displeji, ďalej prezeranie fotiek, editáciu videí, kreslenie do displeji, inteligentný výber plochy z displeja, automatický preklad slov pri ich prechádzaní perom a pod. Nie je však možné diaľkové ovládanie napr. povel na realizáciu fotiek alebo videí ako je to pri Galaxy Note 20. Pero nie je nijakým spôsobom nabíjané, preto nie je možné použiť Bluetooth komunikáciu s ním.

Poznámky na Galaxy S Pen

Poznámky na Galaxy ULTRA realizované pomocou S Pen

Pero spolu s obalom stojí vyše 90 eur. Je zrejmé, že si ho kúpi len niekto, kto naozaj potrebuje písať poznámky do mobilu alebo má rád kreslenie na mobile. Obal pomerne dosť rozširuje pôdorys pôvodného telefónu, rozšírenie je viditeľné na ľavej strane displeja. Pero v puzdre drží mimoriadne pevne, určite vám teda nevypadne a treba sa ho naučiť rýchlo vyberať z obalu. Puzdro rovnako viditeľne prispieva k väčšej odolnosti tohto telefónu a ten aj stabilne leží na stole.

Viac o tom, ako fotí Galaxy S21 ULTRA

Ako fotí Galaxy S21 ULTRA a v čom je lepšia voči S20 ULTRA? (recenzia)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.