O telefóne Galaxy S21 sme toho napísali už veľa. Už viete, že v zadnej časti má až 4 fotoaparáty, hlavný fotoaparát má 108 MPx a napr. predná kamera má rozlíšenie 40 MPx.

Celkovo je tvorba fotografií a videí hlavným medziročným zlepšením Galaxy S21 ULTRA. Áno, je tu nový typ displeja s vysokou svietivosťou a adaptívnu frekvenciou, komunikácia UWB, 5000 mAh batéria, podpora 5G a rýchleho WiFi 6E, ale to, čo ako prvé použijete v praxi je práve fotografická výbava. Tá jednoducho teraz vidí ďalej. Doslova.

Galaxy S21 ULTRA dobre použijete na fotografie s obrovským priblížením

Galaxy S21 ULTRA dobre použijete na fotografie s obrovským priblížením

Fotografie

Celkovo sú štyri hlavné typy vylepšení v prípade fotografií: SpaceZoom + ZoomLock, Kvalitná fotka z 8K videa, Portrétová fotografia a Nočná fotografia.

SpaceZoom + ZoomLock

Pred rokom priniesol Galaxy S20 Ultra možnosť 100-násobného priblíženia, ale výsledná fotografia bola často rozmazaná. Občas sa to týkalo aj pri 30-násobnom priblížení. Tento problém Samsung už v Galaxy S21 opravil. Teraz sa dá s dobrou kvalitou fotiť z ruky pri 30-násobnom priblížení. Novinkou je práve spomenutý ZoomLock, čo je malá ikona v ľavej hornej časti. Tá keď zmení svoju farbu na žltú, viete, že fotoaparát je v stave stabilizácie a môžete pokojne fotiť. Nižšie vidíte príklad fotografie, ktorý sme robili z okna našej redakcie v Rači na bratislavský hrad pri 30-násobnom priblížení. Vzdušnou čiarou je to 5,9 kilometrov a fotili sme pri miernom opare.

Bratislavský hrad fotený pri 30× priblížení pomocou Galaxy S21 ULTRA

Bratislavský hrad fotený pri 30× priblížení pomocou Galaxy S21 ULTRA

Tiež sme fotili aj komíny atómovej elektrárne Mochovce z diaľky okolo 16 km. Pre porovnanie sme pridali aj originálny obrázok bez priblíženia z pamätníka Vápnik.

Celkovo hodnotíme možnosť 30× priblíženia pri fotení ako veľmi dobre využiteľné pri skutočnom fotení. V prípade 100-násobného priblíženia pri fotení z ruky vzniká rozostrenie, ideálne je vtedy použiť statív.

Kvalitná fotka z 8K videa

8K video je už bežne použiteľné na Galaxy S21 Ultra, dokonca v toto prípade opakovacia frekvencia 24 fps. Ak teda urobíte 8K video, máte teraz možnosť presne si pri prehrávaní nájsť to miesto v zábere, ktoré je najzaujímavejšie a práve z neho vytvoriť kliknutím fotografiu. Vďaka vysokému rozlíšeniu videa bude aj takto vytvorená fotografia vo vysokej kvalite.

Opäť veľmi dobre použiteľná funkcia, ktorú budeme používať. Mimochodom kvalitný výrez si môžete urobiť priamo v smartfóne aj z fotografie realizovanej hlavnou kamerou pri 108 MPx rozlíšení. Stále bude mať vyrezaná fotografia veľmi dobrú kvalitu.

Portrétová fotografia

Portrétovú fotografiu realizujeme zadným fotoaparátom. Novinkou je možnosť použitia viacerých efektov, ktoré výrazne ovplyvnia jej podanie.

Áno, niektoré z efektov sú použiteľné, asi polovicu z nich by sme si nikdy nevybrali, ale je to o vkuse.

Nočná fotografia

Opäť vec, ktorá sa de-facto opravovala po Galaxy S20. Nočný režim vtedy bol o tom, že sme museli mať smartfón na statíve, lebo doba realizácie fotky bola aj cez 10 sekúnd a to v ruke neudržíte. Výsledkom tak mohli byť rozmazané fotografie a na nočné fotky si statív nikto nosiť nebude. Možno pri fotení hviezd, ale na nejaké zábavné podujatie určite nie.

Fotenie po 22 hodine na neosvetlenej časti parku s Galaxy S21 ULTRA

Fotenie po 22 hodine na neosvetlenej časti parku s Galaxy S21 ULTRA. Doba expozície 5 sekúnd

Na Galaxy S21 ULTRA si môžete vybrať, či to bude nočná fotka s maximálnym časom (a teda v maximálnej kvalite), alebo budete fotiť z ruky a napr. 2 sekundy v pohodne udržíte v ruke. Nemusí to byť super stabilné držanie, len telefón musíte držať pevne. A naozaj to funguje. Dokonca sme s nočným režimom fotili v podzemnej garáži, kde sme voľným okom takmer nič nevideli a na realizovanej fotke sme našli zaparkovaný skúter. Ten sme potom našli až po zasvietení svetla garáži.

Nočný režim môžete na Galaxy S21 ULTRRA robiť na všetkých zadných kamerách. Telefón sám navrhne nočný režim, ak nastanú také podmienky. Môžete ale fotiť aj bez neho.

Fotenie s nočným režimom na všetkých kamerách, Doba expozície je vždy 2 sekundy, fotili sme výhradne z ruky

Video

Časť realizácie videa v tejto časti recenzie len slovne popíšeme, ukážeme si ju v nasledovnej časti, ktorá bude obsahovať aj našu video recenziu. Tá totiž presne ukáže, čo jednotlivé funkcie robia a ako sa dajú využiť. Za hlavné zlepšenie považujeme oblasť profesionálneho videa. Tu viete nastaviť dobu expozície, ISO, bielu, ale je tu aj možnosť plynulej zmeny mierky pri videu. To veľmi chválime a s týmto sa dajú dobre realizovať efektné videá.

Videá môžete robiť v 8K rozlíšení s 24 fps, alebo v 4K so 60 fps na všetkých kamerách, čo veľmi chválime. Samozrejmosťou je FullHD video s 30, 60 fps alebo automatickou voľbou frekvencie. Ak použijete tzv. super stabilizáciu, to je možné realizovať video len na FullHD rozlíšení s 30 alebo 60 fps. Stabilizácia je veľmi účinná, takmer na úrovni externého gimbálu.

Novinkou pri videu je režisérsky pohľad, kedy môžete prepínať medzi zadnými kamerami priamo pri nakrúcaní videa a tiež môžete do videa zaradiť aj pohľad z prednej kamery na seba ako točíte video. V niektorých situáciách to naozaj môže byť zaujímavé.

Single Take alebo Jednotlivé snímanie je odpoveď na to, ako pripraviť dobrý obsah pre sociálne siete. Môžete si zvoliť čas medzi 5 a 15 sekundami a počas nakrúcania deja sa vtedy pripraví séria fotiek a videí. Voči minulému roku je tu oveľa viac videí, ktoré potom zaradíte na sociálne siete. Séria snímok a videí sa nejaký čas spracováva po ukončení nahrávania, tak do 10 sekúnd je všetko pripravené na zdielanie. Single Take je na to, aby ste nemuseli editovať fotky a videá z akcií ale rovno sa s nimi pýšili na Instagrame či Facebooku.

Vymazávanie objektov

To je zatiaľ tzv. laboratórna funkcia ale funguje dobre. Ak máte v odfotenej scéne napr. osobu navyše, ľahko ju vymažete zo záberu. Môže to byť akákoľvek fotky realizovaná aj iným telefónom, stačí ju preniesť do Galaxy S21 ULTRA. Následne kliknete na objekt, ktorý chcete vymazať a je vymaľované. Doslova – objekt totiž zmizne, a pozadie sa domaľujete podľa okolia.

Vyhodnotenie

Celkovo je Galaxy S21 ULTRA v oblasti videa zatiaľ najlepším zariadením a to hlavne vďaka režimu profesionálne video a opakovacej frekvencii 60 fps pri 4K rozlíšení. Veľmi dobré video urobíte aj s prednou kamerou.

Pri realizácii vlogov môžete použiť bezdrôtové slúchadlá, napr. Galaxy Buds Pro. Tie vtedy fungujú v režime bezdrôtového mikrofónu a môžete hovoriť pred prednou kamerou, teda sa dobre vidíte  a vo videu bude váš hlas zaznamenaný veľmi kvalitne.

Galaxy S21 ULTRA sa vám oplatí vtedy, ak nechcete robiť kompromisy. Je to to najlepšie z najlepšieho minimálne z ponuky Samsung a preto je tu aj predajná cena. Nezabudnite si zapnúť na tomto telefóne uschovávanie fotiek a videí do cloudu OneDrive, neprídete tak o svoje zábery. A na nájdete stratených off-line vecí je tu pre vás šikovný prívesok SmartTag.

V ďalšej časti sa budeme ešte podrobnejšie venovať videu a tiež si ukážeme praktické skúsenosti. V blízkej budúcnosti takisto zverejníme článok s množstvom fotografií, na základe ktorých priamo porovnáme, ako fotí Galaxy S21 Ultra v porovnaní s Galaxy S20+.

Ceny podľa pamäťovej kapacity

16 + 512 GB1429 eur
12 + 256 GB1299 eur
12 + 128 GB1249 eur

Viac o Galaxy S21 ULTRA

Samsung Galaxy S21 ULTRA: Prvé skúsenosti. Pre koho sa oplatí?

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.