Dotykové pero S Pen je neoddeliteľnou súčasťou telefónov Galaxy viac ako 10 rokov.

Iba pred pár dňami séria Galaxy S24 prešla FCC certifikáciou, čo iba potvrdzuje doterajšie dohady o skoršom dátume jej predstavenia. Očakáva sa, že modely Galaxy S24, Galaxy S24+ a Galaxy S24 Ultra budú predstavené 17. januára 2024 v San Jose v USA.

Na základe doterajších únikov je aj dlhšie známe, že predobjednávky na tieto telefóny by mali byť spustené hneď po skončení konferencie s tým, že všetky modely série sa do voľného predaja dostanú 30. januára 2024

Portál PhoneArena informoval, že stránka certifikačného úradu FCC obsahovala aj informácie o dotykovom pere S Pen, ktoré má označenie EJ-PS928. Súčasťou základných parametrov je aj dizajn, avšak ten je identický s perom, ktoré sa už nachádza v modeli Galaxy S23 Ultra. Zoznam však uvádza aj detaily o frekvenčnom pásme, v ktorom bude pero fungovať. Pero dlhé 104,64 mm bude fungovať vo frekvenčnom rozsahu 2402 – 2480 MHz.

Vyššie uvedený frekvenčný rozsah pero S Pen používa na odosielanie a prijímanie údajov z telefónu Galaxy S24 Ultra. Tieto údaje zahŕňajú informácie o polohe, tlaku a orientácii pera S Pen. Galaxy S24 Ultra získané informácie využíva na poskytovanie rôznych funkcií, ako je rozpoznávanie rukopisu, vzdušné gestá a diaľkové ovládanie.

Hoci s perom S Pen sa pri smartfónoch spoločnosti Samsung stretávame už iba pri modeloch Galaxy S Ultra, tak jeho história siaha až do roku 2011. O rok neskôr sa tento šikovný nástroj objavil v prvom modeli dnes už neexistujúcej série Galaxy Note, ktorá navždy zmenila pohľad používateľov smartfónov na produktivitu. Všetky skúsenosti zo série Galaxy Note sa však v roku 2021 presunuli na modely Galaxy S Ultra, ktoré sú nositeľmi odkazu legendárnej série Galaxy Note. Ako prvý s podporou dotykového pera v sérii Galaxy S prišiel model Galaxy 21 Ultra, avšak v “základnom balení” telefónu sa objavilo až o rok neskôr.

Pero S Pen ponúka jedinečné možnosti pre písanie rukou, kreslenie a interakciu s veľkou obrazovkou zariadenia. Je však potrebné dodať, že od svojho uvedenia na trh pero S Pen prešlo viacerými zásadnými inováciami a zo série Galaxy Note sa dostalo aj do telefónov série Galaxy Z Fold a tabletov Galaxy Tab.

Galaxy Note20 Ultra a písanie poznámok dotykovým perom
Galaxy Note20 Ultra a písanie poznámok dotykovým perom

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.