Séria Galaxy FE práve dostala celkom nový rozmer.

Spoločnosť Samsung iba pred pár hodinami predstavila zariadenia, ktoré majú jedno spoločné. Patria do série Galaxy FE, ktorej bude kórejský výrobca venovať čoraz väčšiu pozornosť. Okrem očakávaného telefónu Galaxy S23 FE boli 4. októbra predstavené aj tablety Galaxy Tab S9 FE, Galaxy Tab S9 FE+ a slúchadlá Galaxy Buds FE. Tieto zariadenia majú aj jedno spoločné. Sú cenovo dostupnejšie, ako ich vlajkové alternatívy, pričom si zachovávajú skvelý pomer cena/výkon. Pokým všetky dôležité informácie o telefóne Galaxy S23 FE nájdete na tomto odkaze, pozrime sa na čerstvé prírastky série Galaxy FE. 

Samsung Galaxy Tab S9 FE+Zdroj: GSMArena
Samsung Galaxy Tab S9 FE+

Tablety Galaxy Tab S9 FE

Tablety Galaxy Tab S9 FE boli predstavené v klasickej aj Plus verzii. Pokým Galaxy Tab S9 FE je 10,9-palcový model, tak Tab S9 FE+ sa môže pochváliť až 12,4-palcovým displejom. Tablety budú k dispozícii vo Wi-Fi a 5G verzii. Keďže séria FE obsahuje cenovo dostupnejšie zariadenia, tak k tomu je prispôsobená aj výbava týchto nových tabletov. Modely série Tab S9 FE sú preto vybavené IPS LCD displejmi s FullHD+ rozlíšením a obnovovacou frekvenciou 90 Hz. 

Samsung však tieto tablety nezabudol vybaviť technológiou Vision Booster pre ešte lepšie zobrazovacie schopnosti vo vonkajšom prostredí. Do výbavy sa však dostali duálne reproduktory s podporou Dolby Atmos. Dobrou správou pritom je, že obidva modely si zachovali odolnosť proti vode a prachu na úrovni IP68 z vlajkových modelov Galaxy Tab S9. Odolné proti vode a prachu je aj dotykové pero S Pen, ktoré je súčasťou výbavy oboch verzií.

Samsung Galaxy Tab S9 FE+Zdroj: GSMArena
Samsung Galaxy Tab S9 FE+

Obidva modely sú vybavené čipsetom Exynos 1380. Základný Galaxy Tab S9 FE je dostupný so 6/8 GB RAM, avšak Tab S9 FE+ je na tom o niečo lepšie. Ten dostal do výbavy 8/12 GB pamäte RAM, pričom obe verzie môžu byť vybavené 128 GB alebo 256 GB úložiskom. Pamäť je však možné rozšíriť pamäťovou kartou. Selfie fotoaparáty pri oboch modeloch majú rozlíšenie 12 Mpx. Hlavný fotoaparát má 8 Mpx, avšak model Plus je vybavený aj ultraširokouhlým fotoaparátom s rozlíšením 8 Mpx. 

Kapacita batérií je v prípade menšieho modelu 8000 mAh, pri väčšom modeli je použitá batéria s kapacitou až 10 000 mAh. Dobrou správou je, že obidva modely podporujú 45 W nabíjanie. To zlou však je, že adaptér si budete musieť zaobstarať samostatne, keďže ten nie je súčasťou balenia.

Cena a dostupnosť

Obidva modely série Galaxy Tab S9 FE sa dostanú do predaja vo farbách Mint, Silver, Grey a Lavender. Tab S9 FE sa bude vo WiFi verzii predávať od 529 eur, zatiaľ čo Tab S9 FE+ od 699 eur. 5G modely sú o 100 eur drahšie.

Galaxy Buds FE

Počas uvedenie telefónu a tabletov Galaxy FE boli uvedené aj slúchadlá s označením Galaxy Buds FE. Aj o týchto slúchadlách sa toho písalo skutočne veľa, avšak najväčšia pozornosť sa upriamila na cenu. Po oficiálnom predstavení je iba škoda, že sa nezastavila pod hranicou 100 eur. Nové slúchadlá od Samsungu sa totiž budú predávať za 109 eur, avšak do Vianoc ich cena určite klesne. Pokiaľ však hľadáte kvalitné slúchadlá, tak do svojho predvianočného výberu model Galaxy Buds FE určite zaraďte.

Slúchadlá ponúkajú aktívne potlačenie hluku ANC, Bluetooth 5.2 s automatickým prepínaním medzi spárovanými zariadeniami, a až 21 hodín prehrávania (6 hodín samotné slúchadlá). Z oblasti zvuku treba určite spomenúť podporu kodeku AAC, ako aj dotykové ovládanie. 

Pokiaľ si slúchadlá pozorne prezriete, tak zistíte, že sa veľmi podobajú na staršie modely Galaxy Buds. Vybavené sú aj pomocnými krídelkami, vďaka čomu budú v ušiach veľmi dobre držať. Do každého slúchadla sa dostali aj tri mikrofóny.

Galaxy Buds FE sa budú predávať v grafitovej a bielej farbe za spomínaných 109 eur.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.