Podľa prieskumov si ľudia vyberajú skôr prémiové tablety a používajú ich na prácu. Tomuto trendu odpovedá aj zameranie nových tabletov od Samsungu. Prichádzajú tablety, s ktorými môžete pracovať počas priameho slnečného žiarenia ale aj počas dažďa.

Doplnené 28. marca 2024: Pre tablety série Galaxy Tab S9 sú už dostupné aj funkcie umelej inteligencie Galaxy AI, ktoré prišli na trh s telefónmi série Galaxy S24. Galaxy AI funkcie sú súčasťou aktualizácie na One UI 6.1, ktorá je už k dispozícii na stiahnutie. Ďalšie detaily sa dozviete v tomto článku.

Tri modely podľa veľkosti obrazovky

Rodina tabletov Galaxy Tab S9 má presne zaplniť medzeru zariadenia, ktoré má poslúžiť na prácu kdekoľvek. Jednoducho ho vytiahnete z tašky a môžete začnete pracovať. Prichádza v troch veľkostiach obrazovky.

Samsung Galaxy Tab S9Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Tab S9

Základný model Tab S9 má uhlopriečku 11 palcov, Tab S9+ má 12,4 palcov a obrovský displej má Galaxy Tab S9 Ultra, je to až 14,6 palcov. Všetky displeje sú Dynamic AMOLED 2X s adaptívnou obnovovacou frekvenciou od 60 do 120 Hz. Novinkou je technológia VisionBooster, ktorá zlepšuje čitateľnosť displeja na priamom slnečnom žiarení. Displej má certifikáciu HDR10+.

Technológia Eye Comfort znižuje záťaž pre oči obmedzením modrého svetla o viac ako 70 percent. Vďaka nej tiež vynikajú zdanlivo nenápadné detaily vo fotografiách, technických nákresoch, animáciách a pod. Výhodou je aj pomer strán 16:10, vhodný pre filmy. Tablety sú pritom veľmi tenké, napr. hrúbka Galaxy Tab S9 Ultra je len 5,5 mm.

Operačný systém a pamäť

Operačným systémom je Android 13, procesorom je Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Z hľadiska konektivity existujú vyhotovenia čisto z Wi-Fi pripojením a tiež aj s 5G modulom. Pamäťová kombinácia je od 8 po 16 GB RAM a priestor pre používateľa od 128 GB po 1 TB. Ten je možné ďalej zväčšiť pomocou microSD karty.

Samsung Galaxy Tab S9Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Tab S9

Batéria na dlhú výdrž

Kapacita batérie je od 8400 po 11 200 mAh podľa veľkosti displeja a s tabletom tak môžete pracovať na jedno nabitie až dva dni. O zvuk sa starajú 4 AKG reproduktory s podporou Dolby Atmos. Tieto reproduktory sú 20 % väčšie v porovnaní s modelom Galaxy Tab S8.

Pero na lepšiu kreativitu

Súčasťou dodávky je magneticky držané pero S Pen. Nové pero S Pen Creator Edition má jedinečný dizajn a viacero hrotov – tvrdý na kreslenie a mäkší na písanie. Toto pero má zdrsnený povrch, takže sa pohodlnejšie drží a je možné ho naklopiť do ostrejšieho uhla. Pri prihlasovaní môžete využiť snímač odtlačku prsta. Vyhotovenie skutočne zaisťuje odolnosť voči vode a Galaxy Tab S9 tak má krytie až IP68.

Perá S Pen pre Galaxy Tab S9Zdroj: Touchit.sk
Perá S Pen pre Galaxy Tab S9

Príslušenstvo

K tabletu existuje veľa príslušenstva ako je napr. kryt umožňujúci pohodlnú prácu na stole. Klávesnica Book Cover k tabletu Galaxy Tab S9 a režim Samsung DeX vytvárajú skutočný pracovný nástroj na pracovnom stole.

Príslušenstvo pre Galaxy Tab S9Zdroj: Touchit.sk
Príslušenstvo pre Galaxy Tab S9

Klávesnicu je možné nastaviť v rôznych uhloch a je podsvietená, takže funguje ako skutočná klávesnica notebooku. V režime DeX Mode sa na displeji zobrazí kurzor, okná je možné zväčšovať či zmenšovať a ľubovoľne posúvať. Vďaka funkcii Second Screen je možné na displeji tabletu zobraziť plochu z Windows počítača alebo ju rozšíriť a použiť tablet ako druhý monitor.

Príslušenstvo pre Galaxy Tab S9Zdroj: Touchit.sk
Príslušenstvo pre Galaxy Tab S9

Optimalizácia na aplikácie

K tabletom je optimalizovaná aj softvérová výbava – napr. pre tento tablet je špeciálne upravený strihací video-program LumaFusion, kresliaci nástroj Clip Studio Paint alebo GoodNotes či ArcSite. Samozrejme, naplno tu využijete Samsung poznámky v spolupráci s Google Meet.

Obrovský displej potom umožňuje jednoducho využiť multitasking, Vďaka funkcii Multi Window je možné naraz zobraziť až tri aplikácie v jednotlivých oknách. Môžete tak mať zároveň otvorený napríklad internetový prehliadač, galériu s fotografiami a poznámkový blok a plynulo medzi nimi prechádzať. V režime Pop-Up View sa zase aplikácie zobrazia ako plávajúce okná, pod ktorými je stále vidieť štandardná pracovná plocha.

S využitím Multicontrol môžete ovládať smartfón pomocou podložky pod tablet, jednoducho sa takto vymieňajú obrázky.

Galaxy Tab S9 zvnútraZdroj: Touchit.sk
Galaxy Tab S9 zvnútra

K vysokému výkonu prispieva aj nová odporovacia komora, ktorá umožňuje obojsmerné chladenie na udržanie stabilného výkonu napr. pri náročných hrách.

Ceny a dostupnosť

Tablety zo série Galaxy Tab S9 je možné na Slovensku predobjednávať, v obchodoch budú k dispozícii od 11. augusta 2023.

Novinky z Galaxy Unpacked 2023Zdroj: Touchit.sk
Novinky z Galaxy Unpacked 2023

Ak si ich objednáte do 10. 8. 2023, môžete po registrácii v aplikácii Samsung Members odpredať svoje staré zariadenia a k výkupnej cene navyše získate výkupný bonus vo výške 200 eur (pri nákupe Tab S9), 250 eur (Galaxy Tab S9+) alebo 400 eur (Galaxy Tab S9 Ultra). Ďalej získate navyše pri nákupe nových modelov do 31. 8. automaticky Galaxy Premier Service na 1 rok.

ModelÚložiskoVariant WI-FIVariant 5G
Galaxy Tab S98 + 128 GB899 eur1049 eur
12 + 256 GB1019 eur1169 eur
Galaxy Tab S9+12 + 512 GB1239 eur1389 eur
Galaxy Tab S9 Ultra12 + 512 GB1459 eur1609 eur
16 GB + 1 TB1759 eur1909 eur

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.