Telefón Galaxy Z Flip sme vyskúšali najprv z hľadiska fotenia a výdrže na batériu. Test sme realizovali primo v Južnej Kórei, kde bol aj tento telefón vyrobený a predstavený.

Lifestylový skladací telefón

Ide o skladací telefón s ohybným displejom. Je zameraný viac lifestylovo, jeho hlavnou výhodou voči neskladacím telefónom je jeho kompaktnosť. Tá umožňuje tento telefón pohodlne nosiť vo vrecku. Samsung použiť iný typ kĺbu a ten teraz funguje tak, že jednotlivé plochy displeja k sebe tesne prisadnú. V zloženom stave tam teda nie je medzera, ako to bolo v prípade Galaxy Z Flip4. Na druhej strane kĺb medzi displejmi je stále nahmatateľný, zdalo sa nám dokonca, že aj o niečo viac ako pri Galaxy Z Flip4. Samotný ohyb displeja je ale bezchybný, displej drží v každom uhle stabilne.

Hardvérové zmeny vo fotoaparátoch

Z hľadiska hardvéru fotoaparátov došlo len k malým zmenám. Konkrétne sa vylepšila selfie kamera vo vnútornom displeji, ktorá má teraz vylepšenú sveteľnosť na F 2.2, zatiaľ čo u Fold4 je to F 2.4. Jej rozlíšenie zostalo 10 MPx. Vpredu sú dve kamery, hlavná aj širokouhlá a obe majú 12 MPix.

Predný displej

Podstatným vylepšením je veľký predný displej s uhlopriečkou 3,4 palca, ktorý sa vyhýba kamerám. Jeho veľkosť umožňuje pohodlne pracovať s telefónom aj bez tohto, aby ste ho museli otvoriť. Využívajú sa na to tzv. widgety, ktoré aktuálne pochádzajú od Samsungu a ten si ich aj dobre stráži. Časom sa tento priestor otvorí aj pre ďalších vývojárov. O skúsenostiach s predným displejom v prípade Galaxy Z Flip5 si povieme inokedy, teraz je to fotoaparátoch.

Odfotil Galaxy Z Flip5
Odfotil Galaxy Z Flip5. Portrétový režim.

Hardvér kamier teda zostáva rovnaký ako u Galaxy Z Flip4, ale u Z Flip5 je procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galalaxy. Práve tento procesor inak spracováva fotografie, pričom realizuje viac záberov naraz a výsledná fotografia sa vytvára ich spracovaním a to aj pomocou umelej inteligencie. Zábery by teda mali byť ostrejšie a so zníženým šumom.

Fotografujeme

S telefónom Galaxy Z Flip5 sme fotili celý deň a to aj v noci. Využili sme aj portrétový režim.

Samozrejme sme vyskúšali aj vylepšenú kameru na vnútornom displeji. Je to možnosť ako fotiť jednoducho – položením telefónu na stôl, keď je otvorený do podoby písmena L. Fotili sme pritom počas západu slnka, aby sme si overili zlepšenú sveteľnosť tohto fotoaparátu.

Odfotil Galaxy Z Flip5
Odfotil Galaxy Z Flip5 kamerou na vnútornom displeji

Pokračujeme testom fotenia kórejskej architektúry. Do jedného záberu sa nám ale zatúlali aj dievčatá v domácom kroji 🙂

Prirodzene, špeciálne nás zaujímalo fotenie v noci, kedy sa prejavuje sila nočného záberu a umelej inteligencie. Telefón sme pritom vždy držali len v ruke, nepoužili sme žiadny statív.

Odfotil Galaxy Z Flip5
Odfotil Galaxy Z Flip5 hlavným fotoaparátom

Zdá sa, že v noci dokáže Galaxy Z Flip priniesť celkom dobré výsledky, pri ultraširokouhlom fotoaparáte ale zázraky nečakajte. Je to oveľa viac umelo vykreslené.

Odfotil Galaxy Z Flip5
Odfotil Galaxy Z Flip5 širokouhlým fotoaparátom

Tiež nás zaujímali aj fotografie kórejského jedla, ktoré je naozaj pestré a farebná škála fotiek sa tu dobre prejaví.

Odfotil Galaxy Z Flip5
Odfotil Galaxy Z Flip5

A na záver ešte máme pre vás dve fotografie ľudských postáv na výšku.

Čo bude nasledovať ďalej

Galaxy Z Flip5 sa stane našim primárnym telefónom a pri teste sa budeme sústreďovať na používanie predného displeja. V Soule sme natočili priamo s týmto telefónom predstavovacie video a to zverejníme čoskoro. Prinesieme aj komplexnú recenziu a neskôr zrecentujeme aj Galaxy Z Fold5.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.