Pomôcť má aktuálne predstavená dvojica „skladačiek“.

Skladacie smartfóny sú stále takou zvláštnou „kastou“ mobilných telefónov. Hoci niektorí výrobcovia im evidentne veria, ide o drahé zariadenia a „skladačky“ sú medzi bežnými ľuďmi stále dosť výnimočné.

Jedným z výrobcov, ktorí v oblasti výroby skladateľných telefónov pred piatimi rokmi patrili medzi pionierov, je Samsung. Aj v súčasnosti patrí medzi lídrov tohto segmentu, čo dokazujú i aktuálne predstavené zariadenia Galaxy Z Flip5 a Z Fold5.

No a práve táto dvojica, ktorá sa do predaja dostane 11. augusta, má výrobcovi podľa šéfa mobilnej divízie Samsungu T. M. Roha pomôcť v celkových predajoch prekonať rad Galaxy Note, teda zariadenia, ktoré boli na trhu v rokoch 2011 až 2020.

V súčasnosti sú predaje Notov a skladačiek zhruba na rovnakej úrovni, ako uviedol pre portál Cnet.com. Zároveň očakáva, že predaje Z Flip5 a Z Fold5 im pomôžu rad Note definitívne prekonať.

Prvý Galaxy Note bol predstavený v roku 2011 a vtedy šlo o neuveriteľne veľký telefón s 5,3-palcovou obrazovkou, čo bolo aj o vyše palec viac než mali bežné smartfóny tej doby. Pridanou funkciou bolo aj dotykové pero, ktoré sa stalo symbolom celého radu.

Keďže Galaxy Note zaznamenal komerčný úspech, výrobca každoročne predstavoval novú generáciu, pričom vždy v prvom kvartáli uviedol zariadenia Galaxy S a koncom leta zase nový Galaxy Note.

Po nástupe skladateľných zariadení však začal byť v segmente prémiových zariadení Samsungu trochu pretlak. Výrobca sa tak rozhodol v roku 2020 ukončiť rad Galaxy Note poslednou dvojicou telefónov a v lete začal namiesto nich predstavovať skladačky.

V roku 2021 sa zdalo, že rad Note definitívne skončil, hoci najvyšší telefón Galaxy S 21 Ultra mal podporu dotykového pera. Neobsahoval však šachtu na tento stylus a bolo ho potrebné nosiť samostatne, alebo dokúpiť trochu zvláštne puzdro, do ktorého sa pero dalo uložiť.

O rok neskôr však výrobca rad Note de facto oživil, keď najvybavenejší model Galaxy S22 dizajnom aj umiestnením pera v telefóne nadviazal na pôvodné Noty. Podobne to bolo aj tohto roku s Galaxy S23 Ultra.

Z posledného radu Galaxy Note 20 sa údajne predalo okolo 12 miliónov kusov a minulý rok Samsung predal zhruba desať miliónov skladateľných zariadení. Podľa odhadov spoločnosti International Data Corporation by celosvetové dodávky skladateľných telefónov mohli v roku 2023 dosiahnuť 21,4 milióna kusov.

Zdroj: Cnet.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.