Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na faxovanie sa ešte stále spoliehajú organizácie v zdravotníctve, finančníctve, výrobe a v právnickom a štátnom sektore – tretina stále využíva papierové faxy

Spoločnosť GFI Software, dodávateľ riešení pre bezpečnosť podnikových sietí, uviedla, že jedným z opomínaných dôsledkov pokračujúcej pandémie Covid-19 sú zmeny v oblasti faxovej komunikácie. Veľa organizácií sa rozhodlo prejsť na riešenia, ktoré umožňujú posielať a prijímať faxové správy aj vzdialeným užívateľom, ktorí musia napríklad z dôvodu izolácie pracovať z domu.

Napríklad, podľa prieskumu spoločnosti TechGenics využíva viac než tretina respondentov z vybraných odvetví tradičné papierové faxy, 20 % využíva softvérový fax server a 16 % cloudové alebo SaaS riešenia. Príchod pandémie pred dvoma rokmi a rôzne lockdowny spôsobili, že mnohé organizácie prestali kvôli absencii pracovníkov v kanceláriách faxovať úplne alebo boli nútené premiestniť faxové zariadenia do domácich kancelárií svojich zamestnancov. Dôsledkom bol vyšší dopyt po digitálnom (softvérovom alebo online) faxovaní, ktoré umožňuje faxovanie z akéhokoľvek miesta. O možnosti prechodu z papierového na digitálny spôsob sa rozhodovalo v covidovej dobe 12 % opýtaných.

Faxovanie využívajú najmä odvetvia viazané prísnymi regulačnými predpismi ako je napríklad zdravotníctvo, finančníctvo, výrobné podniky, právne firmy a inštitúcie verejného sektora. Jeho hlavnými výhodami sú:

  • Faxovacie technológie a protokoly sú odolné proti malvérovým útokom.
  • Na rozdiel od legitímnych e-mailov zachytených antispamovými filtrami garantuje faxovanie 100 % doručenie dôležitých dokumentov ako sú napríklad obchodné ponuky.
  • Vyhovujú najprísnejším odvetvovým predpisom na ochranu osobných informácií, čo je typické pre zdravotníctvo, farmáciu, políciu, súdy a pod.
  • V mnohých kanceláriách sú z rôznych dôvodov uchovávané dokumenty v papierovej podobe.
  • Digitálne faxy je možné integrovať so systémami elektronickej pošty.

„Aj keď sa faxovanie zdá byť v dnešnej dobe už prežitkom, pre mnohé organizácie predstavuje kľúčovú komunikačnú alternatívu,“ povedala Marie Baranová, sales manažérka spoločnosti ZEBRA SYSTEMS pre riešenia GFI Software v Českej republike a na Slovensku. „Svedčí o tom i fakt, že v Českej republike a na Slovensku registrujeme rastúci záujem o faxovací softvér GFI FaxMaker zo strany našich súčasných zákazníkov a zároveň i dopyt zo strany nových zákazníkov.“

GFI FaxMaker je populárny faxovací server poskytujúci online faxovanie bez potreby tradičného faxovacieho hardvéru. Užívateľom umožňuje posielať a prijímať faxy elektronicky cez webové rozhranie, e-mailového klienta alebo inú integrovanú aplikáciu z akejkoľvek lokality a zariadenia. Medzi zákazníkov GFI FaxMaker v ČR a na Slovensku patrí napríklad spoločnosť UNIPETROL SERVICES, s.r.o. a tiež viacero organizácií zo štátneho a obecného sektora. GFI FaxMaker Online využíva aj spoločnosť Zentiva Group, a.s., kde projekt nasadenia realizovala spoločnosť Mainstream Technologies, partner GFI Software.

Prijaté i odoslané faxy je možné archivovať pomocou riešenia GFI Archiver.

Značky: