Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najviac opýtaných vidí možnú pomoc umelej inteligencie pri skenovaní zraniteľností.

Spoločnosť GFI Software, dodávateľ riešení bezpečnosti v podnikových sieťach, uviedla, že podľa jej prieskumu, ktorý sa uskutočnil medzi českými a slovenskými partnermi a zákazníkmi, iba 17,5 % vidí umelú inteligenciu (AI) ako hlavný motor rozvoja ich IT bezpečnosti v roku 2024. Praktické využitie AI však najviac opýtaných vidí hlavne pri skenovaní zraniteľností, ochrane proti ransomvérovým útokom a pri ochrane e-mailov.

Umelá inteligencia je pritom v oblasti kybernetickej bezpečnosti celosvetovým fenoménom, či už z pohľadu hrozieb, tak aj z hľadiska jej integrácie do bezpečnostných nástrojov. Rad štúdií potvrdil jej zneužitie napríklad v phishingových útokoch, ktoré sa vyznačujú vysokou sofistikovanosťou a značným dosahom. Na druhej strane výrobcovia bezpečnostného softvéru dnes integrujú AI do svojich riešení, aby zvýšili efektivitu ochrany svojich zákazníkov pred takými útokmi, a to vrátane GFI Software, ktorá nedávno oznámila postupnú integráciu komponentu CoPilot do všetkých svojich riešení.

Využitie AI k rozvoji IT bezpečnostiZdroj: GFI
Využitie AI k rozvoji IT bezpečnosti

Výsledky prieskumu medzi lokálnymi partnermi a zákazníkmi:

  • V tomto roku bude hlavným motorom rozvoja bezpečnostných riešení pre 52 % opýtaných smernica NIS-2, pre 17,5 % využitie AI a pre 16 % edukácia vlastných zamestnancov.
  • 36,5 % využitie AI v IT bezpečnosti víta, 19 % má z nej obavy a 32 % zaujalo neutrálny postoj. Iba 12,5 % sa domnieva, že vplyv AI sa preceňuje.
  • Najviac respondentov vidí najlepšie využitie AI na skenovanie zraniteľností (74 %), na ochranu proti ransomvéru (69 %) a na ochranu firemných e-mailov (55 %).
  • 87 % považuje za najväčšiu tohtoročnú bezpečnostnú výzvu phishingové útoky smerované na zamestnancov.

„Chápeme výzvy spojené s vplyvom smernice NIS-2, avšak AI predstavuje veľkú príležitosť a IT bezpečnosť je jednou z oblastí, kde sa čakať určite nevyplatí,“ povedal Zdeněk Bínek, riaditeľ spoločnosti ZEBRA SYSTEMS, ktorá distribuuje riešenia GFI Software v ČR a na Slovensku. „Rad našich dodávateľov integrovala či integruje AI do svojich riešení, vrátane GFI Software. Ani my nechceme zostať pozadu a plánujeme v tomto roku využívať umelú inteligenciu na ďalšie zlepšenie našich služieb a na posilnenie kybernetickej bezpečnosti našich partnerov a zákazníkov.“

Spoločnosť GFI Software vlani oznámila, že všetky svoje produkty postupne posilní o schopnosti generatívnej umelej inteligencie (GenAI). Spoločnosť inštaluje do každého svojho produktu GenAI komponent CoPilot. Každý produkt portfólia GFI Software získa svoj vlastný komponent CoPilot, ktorý využíva silu generatívnej AI. Či už pôjde o KerioConnet CoPilot, Exinda CoPilot alebo akýkoľvek iný produkt, užívatelia môžu očakávať veľký skok vo funkčnosti, možnostiach využitia a celkovej užívateľskej skúsenosti. 

Značky: