Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pre väčšinu SMB firiem zostáva obrana proti e-mailovým útokom najdôležitejšou časťou zabezpečenia

Spoločnosť GFI Software, dodávateľ riešení bezpečnosti v podnikových sieťach, uviedla, že podľa prieskumu, ktorý urobila medzi partnermi v ČR a na Slovensku je pre SMB firmy najväčšou hrozbou phishing. Zo všetkých nástrojov sú podľa 56 % respondentov najefektívnejším nástrojom ochrany proti škodlivým e-mailom antivírusy na poštovom serveri. Prieskum sa uskutočnil v apríli 2023 medzi predajcami spoločnosti ZEBRA SYSTEMS, výhradného distribútora riešení GFI Software v ČR, na Slovensku a v juhovýchodnej Európe.

Elektronická pošta je IT infraštruktúrou, ktorá je dlhodobo najvyužívanejším vektorom kybernetických útokov. Vo svetle stále nebezpečnejších phishingových útokov preto patrí ochrana proti škodlivým e-mailom k najdôležitejším častiam firemnej kybernetickej bezpečnosti. Popri tradičných antivírusových a antispamových nástrojoch sa zákazníci stále častejšie obracajú na ucelené riešenia na filtrovanie pošty či komplexné EDR platformy.

K najzaujímavejším štatistikám prieskumu patrí:

  • 83 % respondentov uviedlo, že k najdôležitejšiemu zabezpečeniu IT infraštruktúry patrí ochrana elektronickej pošty, 76 % ochrana koncových bodov, 44 % zabezpečenie hesiel a 39 % eliminácia zraniteľností.
  • Hlavnú hrozbu v rámci elektronickej pošty predstavujú phishingové e-maily (79 % opýtaných), spamy (67 %), podvrhnuté adresy (49 %) a emaily so škodlivými URL odkazmi (33 %).
  • Phishing predstavuje tiež absolútnu hrozbu medzi všetkými ostatnými útokmi (74 % respondentov), ktorý je nasledovaný ransomvérom (40 %), zneužitím softvérových zraniteľností (35 %) a zneužitím prístupových údajov (33 %).
  • Najúčinnejšou ochranou pred e-mailovými útokmi sú antivírusy na poštovom serveri (56 %), antispam (44 %), komplexné EDR platformy (41 %) a antivírusy na koncových staniciach (34 %).

„Zo skúseností našich zákazníkov vieme, že čím viac vrstiev sa postaví útočníkom do cesty, tým nižšie je riziko napadnutia,“ uviedla Marie Baranová, sales manažérka pre riešenia GFI Software v Českej republike a na Slovensku v spoločnosti ZEBRA SYSTEMS. „V prípade e-mailových hrozieb je nevyhnutná kombinácia antivírusových, antispamových a antiphishingových filtrov spoločne s blokovaním podvrhnutých mailov, detekciou falošných odosielateľov, blokovaním špecifických IP adries a ďalších techník.“

Riešenie GFI MailEssentials ponúka v rámci uceleného balíčka na zabezpečenie e-mailov 14 antispamových filtrov, 3 antivírusové jadrá a nástroje na skenovanie malvéru. Riešenie nasadené na poštových serveroch vrátane Microsoft Exchange či Kerio Connect dokáže odfiltrovať nevyžiadanú poštu skôr, než sa dostane do e-mailových schránok a šetrí tak miesto na serveri, šetrí čas a eliminuje riziko napadnutia spôsobené chybou užívateľa.

Značky: