Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Význam firemnej elektronickej pošty v súčasnosti výrazne vzrástol

Spoločnosť GFI Software, dodávateľ riešení bezpečnosti v podnikových sieťach, uviedla, že práca na diaľku výrazne zvyšuje význam firemnej e-mailovej komunikácie a rovnako tak aj prípadné škody z jej výpadku. Organizácie by preto mali posilniť elektronickú poštu o viacvrstvovú ochranu tak, aby minimalizovali riziká vyplývajúce z e-mailových útokov na ich poštovú infraštruktúru, poprípade na firemné siete.

E-mail je v oblasti obchodnej komunikácie platforma č. 1 – každý deň je odoslaných 212 miliárd obchodných e-mailov, pričom 91 % užívateľov kontroluje svoju poštovú schránku každý deň. Podľa GFI Software 47 % z nich aktuálne pristupuje k svojej schránke z aplikácie v mobile či tablete, 36 % prostredníctvom webmailu a 17 % z desktopových aplikácií. E-mailom sa dnes distribuuje 92 % všetkého malvéru a už 48 % organizácií zažilo phishingové útoky.

„Väčšina ľudí si pod e-mailovým útokom najčastejšie predstaví phishing či spam obsahujúci odkazy vedúce na infikované stránky,“ povedal Jozef Kačala, Sales Engineer pre EMEA a APAC v GFI Software. „Avšak organizáciám dnes hrozí mnoho ďalších typov, ako sú adware, scareware, man-in-the-middle či Denial of Service (DoS). Útoky typu DoS napríklad môžu viesť k zahlteniu poštového servera a znemožneniu obchodnej komunikácie, čo môže mať fatálne následky na obchodnú kontinuitu organizácie.“

Hlavným cieľom útočníkov sú spravidla firemné údaje, mailing listy, zoznamy zákazníkov, citlivé osobné dáta, produktové roadmapy, finančné detaily a všetky informácie, ktoré môžu speňažiť – či už ich predajom či vydieraním. Poštový server môžu zneužiť aj na distribúciu e-mailových útokov, ktoré vyústia do zablokovania serveru a k ochromeniu e-mailovej komunikácie. Preto je potrebné využívať viacvrstvovú e-mailovu ochranu.

Predtým, než je doručený do schránky, by e-mail mal prejsť niekoľkými úrovňami ochrany:

  • SMTP úroveň – už počas transferu je možné pomocou IP a IP DNS blocklistu, greylistingu a ochrany proti directory harvestingu zistiť, či prichádzajúci e-mail predstavuje riziko. Podobne je potrebné kontrolovať odchádzajúce e-maily, aby poštový server nebol umiestnený na blocklisty.
  • Antivírusové enginy – na odfiltrovanie e-mailov obsahujúcich vírusy.
  • Content filtering – na odfiltrovanie nežiaduceho obsahu v e-maile či jeho prílohe.
  • Antispamové enginy – obsahujúce antiphishing, antispoofing a ďalšie filtre, vrátane pasívnych aj aktívnych filtrov využívajúcich aktuálne on-line databázy.

GFI Software ponúka on-premise aj cloudovú verziu e-mailovej ochrany. On-premise riešenie GFI MailEssentials je softvér inštalovaný na úrovni poštového servera, ktorý filtruje e-maily pomocou antispamu a 5 antivírusových jadier. Cloudové riešenie GFI MailSecurity je ľahko použiteľné SaaS riešenie e-mailovej bezpečnosti, ktoré skenuje všetku prichádzajúcu elektronickú poštu a blokuje spamy, e-maily obsahujúce vírusy a pokusy o phishing. Organizáciám prináša všetky výhody cloudového riešenia vrátane jednoduchého nasadenia, nenáročnej správy, rýchleho prístupu cez webový portál a prehľadných nákladov.

Značky: