Viacero batériových zariadení vyžaduje na cestách a v rámci dlhších pobytov v prírode aj záložný zdroj, s ktorými dokážete nabiť napr. smartfón, GPS navigáciu, čelové LED lampy alebo akčnú kameru.

Kompromisom medzi veľkosťou, odolnosťou a hmotnosťou (577 g) môže byť GOAL ZERO Venture 75, čo je veľmi robustný a odolný (IP67) záložný zdroj s kapacitou 19200mAh, ktorý dokáže obslúžiť viacero zariadení súčasne. Ponúka tri výstupy: 2x USB-A (5V/3A/15W max) a jeden USB-C port (5-20V/3A/60W max), vďaka čomu môžete súčasne nabíjať čelovky a smartfón, pričom nabíjanie cez USB-C port je skutočne rýchle (testované na iPhone 13). Okrem toho je k dispozícii aj integrované svetlo s výkonom 50 lúmenov, ktoré využijete v stane alebo v aute. Nabíjanie je prostredníctvom USB-C portu a trvá iba 1,5 až 2 hodiny, v závislosti od zdroja, čo je na cestách veľkým benefitom a šetrí to čas. Všetky porty sú kryté mohutnou silikónovou krytkou, takže sa nemusíte báť ani vlhkosti, resp. vody.

Goal Zero Venture 75
Goal Zero Venture 75

Na viacdňových výjazdoch a expedíciách však nemáme k dispozícii elektrickú sieť, takže príde vhod aj účinný solárny panel. GOAL ZERO NOMAD 20 je relatívne kompaktný, no zároveň výkonný panel s troma monokryštalickými sekciami. Nie je najľahší (1,03 kg), avšak ponúka rýchlejšie nabíjanie a po zložení nezaberá extra veľa miesta. Tento model je možné reťaziť aj s ďalšími panelmi prostredníctvom integrovaného kábla (8 mm/14 – 22V/1.3A/20W max). Mňa zaujímal hlavne USB-A výstup (5V/2,1A/10,5 W max), cez ktorý je možné na priamo nabíjať rôzne zariadenia.

Výkon solárneho panelu je 18 až 22 V/20 W, čo v praxi znamená, že ak mám dobré počasie a slnko páli plnou silou, tak dokáže Venture 75 nabiť za približne 8 hodín – staticky. Ak sa hýbem a mám panel zavesený na batohu, tak to bude trvať zásadne dlhšie, no nabíjam aj počas pohybu. Panel je odolný voči vode i pádom, čo je značnou výhodou a robustnosť vidieť na prvý pohľad. Zbalený má rozmery 29,2 x 19 x 3,2 cm a po rozložení sa to zmení na: 29,2 x 55,3 x 1,9 cm.

Goal Zero Nomad 20
Goal Zero Nomad 20

S touto dvojicou sa môžete vydať na akýkoľvek výjazd, pričom si takmer vždy dokážete vyrobiť elektrickú energiu pre vaše nositeľné zariadenia. Rovnako tak si s touto zostavou uľahčíte rôzne úkony, ktoré by ste museli bez „nekonečného zdroja“ energie podstupovať, napr. častejšie vyhľadávať lokality s elektrickou prípojkou.

Zariadenia do testu zapožičala spoločnosť: Savetheday.sk

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE