Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Potrebujete nové batérie do nejakého zariadenia v domácnosti ale neviete sa v nich vyznať? Vedzte, že bez presnejších pokynov môžete pri ich výbere pohorieť. Na trhu ich totižto nájdete mnoho a v rôznych prevedeniach.

Bez bateriek si nevieme predstaviť bežný či pracovný život. Ide však o rozličné články, z ktorých zrejme najčastejšie využívame tie tužkové a gombíkové. Kde presnejšie?

Nenápadné, no veľmi flexibilné malé pomocnice

Poznáme ich aj pod názvom mincové či gombíkové batérie. Vo všeobecnosti ide o drobné alkalické články, ktoré svoje pomenovania dostali podľa ich tvaru. Najčastejšie sa stretávame s ich lítiovými prevedeniami (3 V) alebo tými alkalickými, ktoré ale disponujú o čosi nižším nominálnym napätím (1,5 V). Ak sa pozrieme na ich výhody, spomenúť určite musíme výbornú teplotnú stabilitu, dlhú životnosť, pomerne vysoké napätie ale aj na ich veľkosť celkom vysokú kapacitu. Problém nemajú ani s odberom nízkeho prúdu aj po dlhšie obdobie a ani s nárazovým vysokým prúdom. Medzi najbežnejšie patria tie s označním CR2025, CR2032 či LR44. Zaujímavou voľbou sú napríklad aj batérie s označením cr2450. A kde nájdu svoje využitie? Vďaka nim môžete používať napríklad manuálne svietidlá, kalkulačky či hodinky.

AA či AAA? Tužkové baterky sú doma nevyhnutnosťou

Oveľa známejšími sú ale tužkové batérie. Tie poznáme pod označením AA. Ak sa bavíme o každodennom používaní, sme na správnom mieste. Pozor, nepomýľte si ich s o čosi menšími mikrotužkovými, ktoré nájdete aj pod názvom aaa batérie. Sú ideálnou voľbou pre zariadenia, ktoré pracujú na báze stredného alebo nízkeho prúdu. Vedzte, že sa nechcete dostať do situácie, že vám doma budú chýbať. Ak sa pozriete okolo seba, určite uvidíte obrovské množstvo zariadení, ktoré bez nich nebudú schopné fungovať.

Medzi tie najviac využívané spomeňme napríklad diaľkové ovládače, mnohé hračky, baterky, hodiny, klávesnice či počítačové myši. Pre ich širokú využiteľnosť sa ich rozhodli vyrábať všetky známe firmy tohto trhu. Tie najspoľahlivejšie sú z výrobných pásov značiek ako napríklad Energizer, Duracell, Maxell, Panasonic či Varta.

Značky: