Dotyčný používal aplikáciu Runkeeper.

Nie je tajomstvom, že Google sleduje každý náš pohyb – stačí, aby ste mali zariadenie so systémom Android a Google službami a povolili ste lokalizačné služby. A hoci sú tieto údaje anonymizované, resp. súkromné iba pre vás, Google ich v prípade potreby dokáže poskytnúť napríklad polícii.

Takýto prípad sa aktuálne stal na Floride, kde sa náhodný bicykla stal vďaka lokalizačným službám od Googlu podozrivým z vlúpania. Zachary McCoy totiž používal aplikáciu Runkeeper na zaznamenanie svojho bicyklovania a presné údaje o jeho polohe sa tak uložili aj do jeho Google účtu. A keďže sa McCoy bicykloval v okolí vykradnutého domu trikrát počas dňa lúpeže, polícia ho zaradila medzi podozrivých. Na správu upozornil portál NBC News.

Google následne upozornil McCoya na to, že polícia vyžadovala informácie z jeho účtu. Takýto prípad sa v USA nestal prvýkrát. Polícia v posledných rokoch čoraz častejšie využíva zákon, ktorý im umožňuje žiadať od Googlu dáta z ľubovoľného zariadenia, ktoré sa podľa lokalizačných údajov nachádzalo v okolí vlúpania.

Zbieranie informácií o vašej polohe môžete vypnúť v zariadení so systémom Android v Nastaveniach – Služby na zisťovanie polohy. Tento krok môže výraznejšie ovplyvniť funkcionalitu niektorých aplikácií vo vašom telefóne – podľa potreby si však môžete lokalizačné služby zapínať alebo vypínať.

Zdroj: NBC News

Prečítajte si aj:

Android telefóny odosielajú dáta o polohe aj keď nechcete

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit