Google zadefinoval pravidlá, ako by mali smartfóny pracovať s aplikáciami, ktoré bežia na pozadí.

Jeden z hlavných rozdielov medzi smartfónmi so systémom Android a iPhonmi spočíva v tom, ako fungujú aplikácie na pozadí a ako (spoľahlivo) sa zobrazujú notifikácie z aplikácií. iPhone má v tomto smere výhodu, keďže Apple vyvíja aj softvér aj hardvér a môže si všetko odladiť tak, aby aplikácie na pozadí a notifikácie z nich fungovali spoľahlivo.

V prípade Androidu je situácia komplikovanejšia. Google síce zadefinoval pravidlá, ako by mali fungovať aplikácie na pozadí, avšak výrobcovia smartfónov ich nie vždy dodržiavajú. V snahe predĺžiť výdrž batérie pridávajú do svojich nadstavieb všemožné nástroje na správu batérie a tie robia niekedy viac škody ako osohu.

S príchodom systému Android 14 by sa mohla situácia zlepšiť. Google oznámil hlbšiu spoluprácu s výrobcami smartfónov (a iných zariadení) so systémom Android v snahe dosiahnuť „predvídateľnú a konzistentnú podporu API rozhraní pre prácu aplikácií na pozadí v celom ekosystéme“. Prvým partnerom Googlu je Samsung, ktorý zapracuje zmeny a odporúčania od Googlu do svojej nadstavby One UI 6.0 so systémom Android 14.

Pevne verím, že sa časom pridajú aj ďalší výrobcovia, a že sa v budúcnosti naozaj dočkáme toho, že budú aplikácie na pozadí bežať v rámci Androidu rovnako a to bez ohľadu na výber značky smartfónu. Dnes to tak nie je a hoci si s tým technicky zdatnejší používatelia vedia poradiť, pre laicku verejnosť je to zbytočne chaotické.

Samsung v rámci spolupráce s Googlom tiež zabezpečí, aby korektne fungovali aj služby, ktoré bežia na popredí. Android 14 prinesie zmeny aj v tomto smere, avšak ako Samsung uvádza v oficiálnom vyjadrení – služby na popredí budú fungovať korektne iba v prípade, že vývojári zakomponujú do svojich aplikácií nové API rozhrania (t.j. inštrukcie, ktoré zabezpečujú komunikáciu aplikácií so systémom Android a zariadením).

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit