Kuriózny prípad, ktorý má pokračovanie a nebude ojedinelý.

Pridávanie lepidla na pizzu, aspoň podľa Googlu, pobavil časť internetovej verejnosti. Umelá inteligencia je tu na to, aby nám dala odpovede, napríklad aj pri varení. AI Gemini poradila, aby sme do pizzy pridali lepidlo. Ak sa opýtate koľko lepidla treba pridať do pizze, nedostanete odpoveď, že žiadne. Odpoveďou bude, že potrebujete pridať 1/8 šálky alebo 2 polievkové lyžice netoxického lepidla. To sa bráni stekaniu syra z pizze. Magazín The Verge pokračuje s príbehom.

gemini pizza problemZdroj: Jake Kastrenakes

A aby toho nebolo málo, umelá inteligencia odporučila konkrétne lepidlo. Ide o značku Elmer’s. Vyššie uvedený zdroj preveril túto odpoveď na vlastnom dopyte. V čase, keď sa na internete nedá veriť všetkému, stojí táto úvaha za vlastné preverenie. Túto domnienku či takzvaný recept si naozaj potvrdili a umelá inteligencia stále trvá na svojom.

Trénovanie AI je jednou zo základných činností na to, aby fungovala dobre a aby toho neprezradila veľa. Minimálne má vynechať záležitosti, ktoré sú rizikové alebo škodlivé, či už ide o zbrane, zakázané látky alebo napríklad sebapoškodzovanie. V takýchto prípadoch by vás mala umelá inteligencia zastaviť a nepodať vám odpoveď, ktorú požadujete. Na obrázku nižšie môžete vidieť aj príklad s nástrojom ChatGPT, ktorý lepidlo na pizzu rozhodne neodporúča.

chatgpt pizza problem solvedZdroj: Elizabeth Lopatto

Nejde o ojedinelý úkaz a v minulosti sa ukázali aj problémy s vyhľadávačmi. Išlo o akúsi hru s vyhľadávačom od Googlu, kedy stačilo do vyhľadávača zadať slovné spojenie „mizerné zlyhanie“. Ako 1. výsledok hľadania sa zobrazila biografia vtedajšieho prezidenta USA, Georgea W. Busha. Dnes už tento tip nefunguje.

Google_Bomb_Miserable_FailureZdroj: Wikipedia

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.