Počas posledných dní viacerí používatelia smartfónov od Huawei či vivo hlásia problémy s aplikáciou Google.

Doplnené 31. 10.: Avast oficiálne potvrdil, že jeho SDK chybne označilo Google za malvér. Kompletné vyjadrenie spoločnosti je nasledujúce:

„29. októbra bolo spoločnosti Avast nahlásené, že jej antivírusová súprava na vývoj softvéru (SDK) pre Android nesprávne označovala okno rýchleho vyhľadávania Google ako malvér na telefónoch Huawei. Toto SDK funguje ako antivírus v aplikácii Huawei Optimizer, ktorá poskytuje aj funkcie čistenia a výkonu.

Problém sa týkal len zákazníkov spoločnosti Huawei mimo Číny a malého počtu zákazníkov značiek Honor a vivo. Dňa 30. októbra bola implementovaná oprava, ktorá problém úplne vyriešila. Ospravedlňujeme sa za všetky nepríjemnosti, ktoré to mohlo spôsobiť.“

Pôvodný článok 30. 10.: Aplikácie, ktoré pochádzajú z Obchodu Play, sú zvyčajne zárukou bezpečnosti rovnako, ako tie predinštalované. Nie je však ničím nezvyčajným, keď sa aj v týchto prípadoch nájde nejaký ten malvér či iná hrozba. Rovnaký šok zažili aj viacerí používatelia smartfónov najmä od spoločnosti Huawei, v ktorých bola označená za škodlivú práve aplikácia Google ako vyhľadávač.

Okrem majiteľov smartfónov od spoločnosti Huawei, ktoré disponujú mobilnými službami Google, problémy hlásia aj majitelia telefónov od výrobcu vivo, no výnimkou nie sú ani vybrané modely od HONOR-u. Je teda aplikácia od Googlu škodlivá alebo ide o chybu?

Google vyhľadávač bol označený ako škodlivý

Aplikáciu Google máte vo svojom smartfóne pravdepodobne aj vy. Ide o predinštalovaný vyhľadávač vo väčšine telefónov s Androidom. Počas posledných dní sa ale v niektorých telefónoch začalo objavovať takéto alebo podobné hlásenie.

Huawei bezpečnostné hlásenieZdroj: huaweicentral.com
Bezpečnostné hlásenie v Huawei smartfóne

Vo väčšine prípadov smartfóny odporúčajú túto aplikáciu okamžite odinštalovať, čo však znie zvláštne. Odinštalovanie aplikácie od spoločnosti Google sa totiž zvyčajne neodporúča a už vôbec neznie pravdepodobne, že by práve táto aplikácia obsahovala vírus.

Pri type vírusu, ktorý má aplikácia obsahovať, sa uvádza typ TrojanSMS-PA s vysokou úrovňou závažnosti. Hlásenie taktiež upresňuje, aký problém by mohol tento vírus spôsobiť.

Zistilo sa, že táto aplikácia posiela súkromne SMS, láka používateľov na platby s obsahom pre dospelých, sťahovanie/inštaláciu aplikácií súkromne alebo kradnutie súkromných informácií, čo môže spôsobiť poškodenie majetku a únik do súkromia. Odporúčame ju ihneď odinštalovať.

Najčastejšie sa uvádza, že problém s aplikaciou Google majú modely ako Huawei P30 Pro, séria Huawei P20, P10, Mate 20, Mate 10 a takiež staršie modely od spoločnosti HONOR. Zvláštne však je, že na vírus upozorňujú aj telefóny od spoločnosti vivo.

Je aplikácia skutočne nebezpečná?

Aj napriek tomu, že používatelia na problém upozorňujú už niekoľko dní, nie je známe, prečo sa im upozornenie ukazuje. Je však dobré poznamenať, že žiadny z antivírusov problém nezaznamenal a na vírus upozorňujú len vstavané aplikácie smartfónu ako aplikácia Optimizer v smartfónoch od spoločnosti Huawei.

Je vysoko pravdepodobné, že ide teda len o chybu, ktorá nastala pri detekcii škodlivých aplikácií. Podobná chyba nastala aj pred pár dňami, keď naopak Google označoval vybrané aplikácie od Samsungu ako škodlivé. Na to, že ide o chybu, poukazuje aj fakt, že používateľom prichádza upozornenie na škodlivú aplikáciu aj v režime offline.

Pre odstránenie upozornenia sa odporúča odstrániť data a cache v aplikácii Optimizer v prípade Huawei smartfónov. Pre telefóny od spoločnosti vivo zatiaľ nie je riešenie.

Zdroj: huaweicentral.com, Google Support, Reddit (r/vivo), Reddit (r/antivirus)

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.