Tohtoročná jeseň vyzerá byť pre Apple zaujímavým obdobím. Na jednej strane sa má tešiť prílevu majiteľov Samsung Galaxy Note 7, no na strane druhej bude musieť čeliť ataku Pixelov, ktoré necelé 3 týždne od predstavenia žnú samé úspechy u odborných recenzentov.

Prečo by sa malo Apple cítiť znepokojene? Veď vo vyladenosti ekosystému, rýchlosti spustenia aplikácií či graficky náročných hier stále nemá konkurenta a v tomto skutočne poráža aj novinky od Google. Áno, Pixely majú prémiovú hliníkovú konštrukciu kombinovanú so sklom aj vynikajúci fotoaparát, ktorý je aktuálnou špičkou na trhu. Podobné parametre má však iPhone 7 aj vlajkové lode od ostatných výrobcov. Čo však Pixely odlišuje od ostatných a robí skutočne atraktívnymi, je Google Assistant. Vo veľkej konkurencii a predháňaní sa výrobcov v rozličných hardvérových parametroch priniesol Google unikátny softvér – virtuálneho asistenta, ktorý vie byť naozajstným pomocníkom a šetriť ľudom to, čoho má každý z nás málo – čas.

41cb4c7dc258281951c9ef4119c51964_nowat

Apple nevyužilo 5 ročný náskok

Po 3 týždňoch testovania sa odborná verejnosť zhoduje, že Google Assistant je momentálne bezkonkurenčný, múdrejší a schopnejší ako Siri od Apple. To môže byť pre ľudí okolo Tima Cooka zahanbujúce ak vezmeme do úvahy, že mali 5 ročný náskok. Umelá inteligencia ovládaná hlasovými povelmi je bezpochyby budúcnosťou a tá aktuálne vyzerá najsvetlejšie pre Google. Aktuálny náskok má vďaka tomu, že integruje viacero (už i samostatne) úspešných produktov, ktoré spája do jednej homogénnej aplikácie. Jej veľkou výhodou je obrovská znalostná databáza, ktorou disponuje pričom platí, že čím viac služieb od Google (Gmail, Google kalendár, Mapy, YouTube, Fotky…) využívate, tým je váš osobný asistent múdrejší. V praxi to znamená, že Google Assistent vie zodpovedať oveľa viac otázok a splniť oveľa viac úloh ako jeho konkurenti.

Jedným z prvých odborníkov, ktorí mali možnosť otestovať nástupcov Nexusov bol aj technologicky zameraný redaktor portálu Business Insider Steve Kovach. „Google Assistant má toľko pôsobivých schopností, že je nemožné vymenovať ich všetky naraz“, tvrdí ohromene po dvoch týždňoch jeho testovania. „Bol som zakaždým milo prekvapený, keď som vymyslel ďalšiu a ďalšiu novú úlohu, s ktorou si hravo poradil“. „Stiahni fotky z môjho posledného výletu v San Franciscu“. O.K. „Nájdi mi najrýchlejšiu cestu domov“. O.K. „Pripomeň mi meeting s mojim šéfom, keď prídem domov“. O.K. „Zahraj tú spoločnú skladbu Calvina Harrisa a Rihanny“. O.K. „Sú v okolí nejaké vegetariánske reštaurácie, kde si môžem zarezervovať stôl na dnes večer“? O.K. To je len zopár príkladov, podstata je zrejme každému jasná.

Pixely a ich exkluzívna funkcionalita virtuálneho asistenta tak momentálne v oblasti osobného inteligentného pomocníka kraľujú. Nezodpovedanou otázkou pre našincov zatiaľ ostáva jazyková bariéra, nakoľko asistent vie len po anglicky a nemecky. Google síce sľubuje skoré zapracovanie ďalších jazykov, slovenčiny sa však celkom určite tak skoro nedočkáme.

Zdroj: Business Insider