Doplnené 13. apríla 2016: V článku spomenuté funkcie by už mali reálne fungovať. Treba aktivovať nastavenie bezpečného prehliadania, avšak je veľmi pravdepodobné, že táto funkcia je automaticky zapnutá. V prípade systému Android ju nájdete v nastaveniach – súkromie.

nastavenie_sukromie_google

Pôvodný článok z 8. februára 2016: Upozorní vás na ne prehliadač Chrome.

Pravdepodobne každému používateľovi internetu sa stalo, že omylom klikol na nesprávny odkaz na webovej stránke. Nie je totiž nič neobvyklé, keď si z internetu sťahujete softvér a v poslednom kroku, pri potvrdení sťahovania, na vás na webovej stránke vyskočí veľké tlačidlo s nápisom Download.

To, že ide o nesprávne tlačidlo a že ste mali kliknúť na malý nápis Download v spodnej časti stránky zistíte, až keď sa vám (v lepšom prípade) zobrazí reklama, resp. v horšom prípade sa z novootvorenej stránky začne sťahovať škodlivý kód. Špecifickým prípadom podvodných odkazov sú rôzne reklamy, ktoré varujú na neaktualizovaný softvér alebo vírus vo vašom PC. Príklady takýchto odkazov môžete vidieť na titulnom obrázku k článku.

Chrome začal zobrazovať takéto upozornenie, ak na stránke nájde podvodné odkazy

Chrome začal zobrazovať takéto upozornenie, ak na stránke nájde podvodné odkazy

Google chce proti týmto podvodným aktivitám bojovať. Spoločnosť počas minulého týždňa rozšírila ochranu súkromia v prehliadači Chrome. Ten by vás mal automaticky upozorniť, pokiaľ sa na webovej stránke nachádza falošný odkaz. Ak ho prehliadač rozpozná, zobrazí veľké červené upozornenie.

Aby Chrome kontroloval web, na ktorom sa práve nachádzate, je potrebné mať v Nastaveniach aktivovanú funkciu Ochráňte seba aj svoje zariadenie pred nebezpečnými stránkami. Táto funkcia sa automaticky zapne pri inštalácií, takže pokiaľ ste nemenili nastavenia, mal by vás Chrome chrániť.

Skontrolujte si nastavenia prehliadača Chrome

Skontrolujte si nastavenia ochrany súkromia v prehliadači Chrome

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit