Novinka? Asi veľmi nie a je to štandardom pre službu zadarmo.

Google používa nielen prehliadač do ktorého ste prihlásení alebo aj nie (zber dát v menšej miere) ale aj svoje ostatné služby. Typicky tak napríklad Gmail. Stačí spraviť nejaký on-line nákup s potvrdením do vašej schránky a dáta na zber a analýzu sú na svete. Nie je to prekvapujúce, Google je totiž firma založená na predaji reklamy a to predovšetkým cielenej.

Firma ale tvrdí, že nákupy sú viditeľné len pre vás a informácie z tohto typu emailu nepredáva tretím stranám. Sekciu Nákupy nájdete v hlavnom zobrazení Google účtu. Môžete sa dostať k nemu napríklad z vyhľadávača alebo spomínaného Gmailu kliknutím na váš profilový obrázok vpravo hore.

Mnohí tu zväčša nájdete platby cez Google Play. To nie je na škodu a máte tak predstavu o tom, čo a kedy ste kupovali. Na skutočnosť sledovania vašich nákupov upozornil server CNBC. Ten hovorí aj o tom, že Google môže sledovať aj záznamy o off-line nákupoch. Napríklad z prijatých faktúr na zaplatenie služby.

Google sa oficiálne vyjadril, že tieto informácie nijakým spôsobom nepoužíva a sú viditeľné len pre používateľa. Ďalej tvrdí, že informácie odtiaľ môžeme vymazať. Avšak len po jednom zázname.

Nič ako hromadné vymazanie tu nie je. Toto je bežná prax mnohých služieb na internete. Kým archivovať môžete dáta hromadne, ak chcete niečo vymazať, chce to viac času a trpezlivosti.

Zdroj: BetaNews

Prečítajte si aj:

Gmail je opäť o čosi lepší: Najnovšia aktualizácia priniesla do aplikácie pre Android podporu Úloh Google

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.