Prehliadanie webu by mohlo byť zase o kus bezpečnejšie.

Stabilná verzia Chrome 67 má v sebe novú funkciu nazvanú ako Site Isolation, v preklade niečo ako izolácia webu. Jej pointou je zabrániť malvéru, aby sa dali cez otvorenú kartu a prehliadač ako vstupnú bránu kradnúť vaše dáta. Pôvodne je totiž chyba nazvaná ako Spectre závažným rizikom na strane procesora. O tejto chybe sme detailnejšie písali na našom webe.

Site Isolation je aktuálne dostupná vo verzii Chrome pre Windows, Linux, Chrome OS a macOS. Google odhaduje, že 99 % používateľov tohto prehliadača je chránených. Funkcia zatiaľ nie je dostupná v prehliadači Chrome pre Android.

Izolácia webu zastaví pokusy o neoprávnené zdieľanie pamäte. Webové stránky bežia v tzv. sandboxe, čiže emulovanom prostredí, z ktorého nie je možné napadnúť systém a takisto sa do neho dostať. Funkciu sandbox (pieskovisko) používajú aj antivírusové programy na testovanie neznámych vzoriek.

Taká to ochrana ale niečo stojí. Konkrétne ide o navýšenie kapacity RAM, ktorú spotrebuje jedna karta prehliadača. Chrome bol a stále je neskutočne náročný prehliadač na operačnú pamäť. Site Isolation spotrebuje ešte ďalších 10 ÷ 13 % RAM. Google ale tvrdí, že by to väčšina používateľov nemala nijako pocítiť.

Chrome 67 pre nami uvedené platformy je dostupný, pravdepodobne ho už máte nainštalovaný v rámci automatických aktualizácií.

Zdroj: Forbes

Prečítajte si aj:

Google osviežuje dizajn prehliadača Chrome. Využije pri tom Material Design

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.