Od momentu, keď sa objavili chyby zabezpečenia, Spectre a Meltdown, bolo jasné, že náprava problému sa nebude dať odstrániť iba niekoľkými rýchlymi záplatami.

Našťastie mala spoločnosť Intel dostatok času na to, aby budúce čipy obsahovali vylepšenia na úrovni hardvéru a architektúry, ktoré sú chránené pred chybami.

Generálny riaditeľ Brian Krzanich oznámil novinky v blogovom príspevku spoločnosti. Poďakoval partnerom a poznamenal, že všetky príslušné produkty za posledných 5 rokov dostali aktualizácie softvéru na ochranu pred chybami.

Samozrejme, že účinnosť týchto aktualizácií nie je úplne dokonalá, čo si so sebou nesie aj určité obmedzenia. Ale aspoň, že nejaká náprava prišla.

Aktuálne tu teda máme tri súvisiace chyby. Spectre sa objavil vo variantoch 1 a 2 a následne potom prišiel variant 3, ktorý výskumníci nazvali Meltdown. Variant 1 je pravdepodobne najzložitejší z nich. Intel zatiaľ nemá hardvérové riešenie na odstránenie tohto problému, ale varianty 2 a 3 sú už na dobrej ceste.

Pre varianty problémov 2 a 3 sa prepracovali časti procesora a pomocou zakomponovania nového stupňa ochrany sa tak zvýši bezpečnosť. Cascade Lake Xeon a 8. generácia procesorov by mali obsahovať tieto významné zmeny, keď vstúpia na trh v druhej polovici roka 2018. Hoci toto riešenie je trochu nejasné, môžeme si byť istí, že Intel bude dopredu informovať o prínosoch novej architektúry, ktorá prinesie odstránenie tak závažného problému.

Dokonca aj starší hardvér získa aktualizácie až po prvú generáciu procesorov.

Toto oznámenie od Intel nevyžaduje vykonávať od používateľov žiadne špeciálne úkony. Len je potrebné mať v počítači vždy aktualizovaný softvér.

zdroj: techcrunch

Prečítajte si aj:

Intel, AMD a ďalšie firmy opovedajú na otázky ohľadom Meltdown / Spectre

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.