Google oznámil nový open-source projekt nazvaný Accelerated Mobile Pages – AMP.

Jeho úlohou bude bleskové nahrávanie článkov zo spravodajských serverov na smartfóny a tablety. Niektoré z 30 vydavateľov sa aktívne do tohto projektu zapájajú. Ide o také servery ako Twitter, The New York Times, The Guardian, BuzzFeed, Vox Media, Pinterest alebo LinkedIn. Nový projekt by mal výrazne urýchliť načítanie článkov do cache pamäte s tým, že si ich bude prednačítať vopred. Na tento účel budú slúžiť výkonné servery, ktoré vedia spracovať 6 mil. dopytov za sekundu.

2015-10-08-image-4_nowat

Eliminovať by sa mali JS kódy a tak budú stránky podstatne rýchlejšie a budú sa načítať už popri prechádzaní obsahom tak, ako to poznáme napríklad pri načítaní obsahu cez Facebook appku na mobile. Vypustením JavaScriptu by sa dosiahlo aj znížené nároky na energiu a predĺženie výdrže akumulátora. Princíp by mal zostať rovnaký, ako pri dnešnom prezeraní webov, teda vrátane reklám. No aj tu nastane zmena a niektoré formáty budú vypustené, aby v konečnom dôsledky neboli práve nevhodne koncipované reklamné plochy hlavnou brzdou.
Projekt AMP je odpoveďou na Facebook Instant ArticlesApple News, ktoré sú vo verzii iOS 9. Podobnú iniciatívu chystá aj Twitter pod názvom Moments.

Na stiahnutie z GitHub.

Zdroj: TechSpot

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.