Virutálna realita je horúcou témou posledných mesiacov. Problémom však je rozdrobenosť trhu, štandardov, systémov dodávania obsahu, atď. Google sa chystá zlepšiť situáciu.

Daydream je VR na vyššej úrovni ako základný Google Cardboard. Výrobcovia aj užívatelia sa spoliehajú na to, že s nástupom Google Daydream v Android Nougat sa celý VR zážitok na mobilných zariadeniach takpovediac skonsoliduje a vyriešia sa pôrodné bolesti so súčasnou generáciou VR. Nové zážitky by mali byť pre užívateľov dostupnejšie a jednoduchšie na používanie, na strane tvorcov obsahu a výrobcov hardvéru by sa konečne mali nastaviť jasné pravidlá a akási istota, že keď niečo vyrobia s podporou Daydream, bude to fungovať na širokej škále zariadení.

S najvyššou pravdepodobnosťou sa oficiálneho uvedenia Daydream dočkáme spolu s novými smartfónmi už o týždeň na špeciálnom Google evente.

Nasvedčuje tomu aj skutočnosť, že spoločnosť uvoľnila vývojárske nástroje pre Daydrem pre širokú verejnosť – už nie sú v beta verzii. Ak chcete začať vyvíjať pre Daydream, stiahnite si developer kit a môžete sa pustiť do práce. Google dokonca spustil špeciálny program, do ktorého sa môžete pokúsiť prihlásiť so svojou Daydream aplikáciou – ak sa bude Googlu páčiť, dostanete špeciálnu podporu priamo od spoločnosti, aby vaša aplikácia bola čo najlepšia.

Ako však vyvíjať takú aplikáciu? Daydream je po novom plne integrovaný v Unity, potrebné pluginy nájdete tu. Zdrojový kód pre Unreal Engine 4 má prísť onedlho.

Autor: Pavol Ondruška

Značky: