Rozširuje možnosti vizuálneho vyhľadávania.

Google Lens je aplikácia obrovských možností, ktorá toho dokáže skutočne veľa. Aj preto by nemala chýbať v žiadnom smartfóne alebo tablete. Prechádza neustálym vývojom a je dostupná pre systémy Android a iOS. Google neustále pracuje aj na spôsoboch, ktoré zdokonaľujú výsledky vyhľadávania, čiže tie sú čoraz presnejšie a komplexnejšie. Je pritom možné, že túto aplikáciu vo svojom smartfóne máte už nainštalovanú, ale doteraz ste ju ani raz nepoužili. Pokiaľ je to tak, tak ju určite vyskúšajte, aby ste ušetrili svoj čas a zvýšili produktivitu.

Prostredie aplikácie Lens pripomína prostredie fotoaparátu, takže v ňom nechýba spúšť, pomocou ktorej nasnímate obrázok, ktorý sa uloží lokálne vo vašom zariadení. Ten je následne podrobený analýze. Je však možné obrázok odfotiť aj hlavnou aplikáciou fotoaparátu, po čom vytvorený obrázok môžete otvoriť v aplikácii Lens a následne s ním pracovať.

Google Lens umožňuje ukladať a pristupovať k histórii vizuálneho vyhľadávaniaZdroj: TOUCHIT
Google Lens umožňuje ukladať a pristupovať k histórii vizuálneho vyhľadávania

Google aktuálne do aplikácie Lens pridáva možnosť zapnutia histórie vizuálneho vyhľadávania, aby ste sa v budúcnosti mohli vrátiť k akémukoľvek analyzovanému obrázku. Toto automatické ukladanie pritom platí iba pre obrázky, ktoré boli analyzované priamo cez aplikáciu Lens. 

História vizuálneho vyhľadávania je k dispozícii na stránke myactivity.google.com, kde nájdete všetky následné vyhľadávania Google Lens. Po kliknutí na konkrétny obrázok sa otvorí dialógové okno na stiahnutie súboru priamo do zariadenia. Aj napriek tomu, že ide o pomerne “zdĺhavý” proces, tak je to lepšie, ako stratiť analyzovaný obrázok navždy. 

Aby sa vám však história vizuálneho vyhľadávania cez aplikáciu Google Lens ukladala do vášho účtu, tak je potrebné mať túto funkciu zapnutú. Stav funkcie skontrolujete na stránke myaccount.google.com > Údaje a ochrana súkromia > Aktivita na webe a v aplikáciách.

História vizuálneho vyhľadávania začína byť k dispozícii od dnešného dňa. Ak ju však vo svojom účte nemáte dostupnú, tak v najbližších dňoch sa to určite zmení. Používatelia budú o sprístupnení funkcie informovaní pomocou kontextového okna.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.