Funkcia na zdieľanie súborov chystá comeback.

Google začiatkom tohto roka vynovil funkciu Nearby Share, ktorá slúžila na rýchle a pohodlné zdieľanie súborov v rámci systému Android. Funkcia sa vďaka spolupráci so Samsungom premenovala na Quick Share a do výbavy dostala viacero zlepšení.

Zmena tejto funkcie sa prejavila nielen v systéme Android, ale aj v niektorých aplikáciách, kde bola predtým dostupná nejaká forma zdieľania súborov. Príkladom je správca súborov Files od Google. Táto aplikácia v minulosti obsahovala samostatnú obrazovku, cez ktorú ste mohli rýchlo posielať a prijímať súbory. Google túto obrazovku neskôr zrušil a znemožnil tak rýchle prijímanie súborov priamo cez aplikáciu Files.

Zdieľanie súborov cez Google Files sa však pripravuje na comeback. Ako upozornil portál Android Authority a AssembleDebug, aplikácia Files v beta verzii 1.4076.648107679.0 obsahuje nové tlačidlo Receive. Jeho stlačenie aktivuje funkciu Quick Share a zároveň nastaví, aby ste mohli dočasne prijímať súbory od všetkých používateľov so systémom Android vo vašom okolí.

Ide teda o užitočnú skratku, ktorá môže pomôcť najmä technicky menej zdatným používateľom. Bude stačiť, keď im poviete „otvor si aplikáciu Files a ťukni na tlačidlo Prijať“ a zobrazí sa im súbor, ktorý posielate. Zároveň vám zrýchli proces posielania súborov z počítača.

Štandardne by bol postup trošku komplikovanejší – bolo by potrebné otvoriť lištu s rýchlymi nastaveniami, nájsť funkciu Quick Share, tú aktivovať a skontrolovať si nastavenie viditeľnosti vášho zariadenia a prepnúť ho do režimu prijímania od všetkých používateľov.

Aplikácia Files umožní vďaka novému tlačidlu súbory iba rýchlo prijímať. Ich posielanie bude fungovať tak, ako doteraz – stačí označiť súbor(y), či už v aplikácii Files alebo v Galérii, a tie poslať prostredníctvom funkcie Zdieľať. V ponuke možností zdieľania treba zvoliť Quick Share.

Nové tlačidlo Receive v aplikácii Google FilesZdroj: AssembleDebug
Nové tlačidlo Receive v aplikácii Google Files

Zdroj: Android Authority, AssembleDebug

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit