Google prišiel s novým patentom a ten možno zjednoduší prácu letuškám.

Ide o vynález, ktorý by sa mohol stať dôležitým v oblasti leteckej dopravy. Pravdepodobne by našiel využitie aj na miestach, kde je potrebné mať vypnutý smartfón alebo ho aspoň uviesť do letového režimu. Letový režim však znamená to, že nebude prijímať signál zo základňových staníc operátorov, avšak Wi-Fi a Bluetooth zostávajú funkčné.

Tie si totiž môžete počas letového režimu dodatočne zapnúť. Prepnutie do tohto režimu nedeaktivuje pripojenie Bluetooth slúchadiel. Tie aj naďalej zostanú pripojené. S detailmi o tom ako by to mohlo fungovať prišiel web ParkiFly.

Podľa patentu by technológia dokázala rozpoznať, kedy sa nachádzate na palube lietadla a na základe viacerých indikátorov prepnúť vaše zariadenie do letového režimu. Novinka by v budúcnosti nemusela byť obmedzená iba na smartfóny s Androidom, ale aj na notebooky. Niektoré prenosné počítače majú túto funkciu implementovanú už dnes a stretli sme sa s tým konkrétne pri niektorých zariadeniach Lenovo.

grafiak ako by mohol fungovať patent automatického vypínania letového režimuZdroj: ParkiFly

Prínosom tejto technológie by mohlo byť pohodlnejšie prepínanie do letového režimu. Ako sme uviedli, Wi-Fi a Bluetooth zostávajú funkčné, avšak pri prechode sa Wi-Fi signál môže na mnohých zariadeniach vypnúť. To nebude celkom žiadúce, keďže už dnes mnohé letecké spoločnosti podporujú pripojenie cez Wi-Fi k ich palubnému internetu.

S jedinou výnimkou, s ktorou sme sa stretli, bolo spomínané pripojenie BT, ktoré zostalo aktívne a smartfón nás a zároveň upozornil na to, že pri prechode do tohto režimu bude BT pripojenie zachované bezo zmeny. V inom prípade sme sa stretli aj s informovaním o tom, že bezdrôtové siete budú vypnuté, avšak po návrate z letového režimu sa automaticky zapnú.

Nový patent by mohol tieto záležitosti eliminovať a jediné, na čo by malo prepínanie dopad, by bolo vypínanie príjmu signálu od základňových staníc operátora. Technológia by mala vziať do úvahy viacero faktorov. Podľa súčasných údajov by mohlo ísť o zvuky v kabíne, ultrazvukový signál so signalizačných zariadení lietadla, GPS či napríklad identifikátor Wi-Fi.

Napríklad zobratie do úvahy polohy a databázu Wi-Fi sietí leteckých dopravcov. Rovnako by mali byť tieto faktory použité aj na odpojenie od letového režimu. Uvidíme, ako to bude nakoniec fungovať. Z našich skúseností sa notifikačné zvuky smartfónov cestujúcich ozvú ešte pred tým, ako lietadlo úplne zastaví. Používatelia by tak automatické vypnutie letového režimu predbehli manuálnym vypnutím.

Zdroj: ParkiFly

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.