Fotografie tvoria asi najväčší a najžiadanejší obsah počítača každého z nás.

Fotenie je bežnou činnosťou, fotenie so smartfónom nevynímajúc. Existuje viacero služieb, ktoré ponúkajú on-line ukladací priestor pre vaše fotografie. Je to ideálny spôsob, ako si ich zálohovať a mať k nim prístup odkiaľkoľvek. My vám predstavíme službu Fotky, máte ju pravdepodobne predinštalovanú v Androide a ponúka vysokú pridanú hodnotu.

Google Fotky na webe

Používať túto službu je veľmi jednoduché, osvedčila sa nám na smartfóne ako aj na webe. Jej výhody sú najmä v tom, že môžete využiť automatické nahrávanie fotiek do služby alebo ich veľmi jednoducho zdieľať. Je to oveľa jednoduchšie ako posielať celej rodine fotky v prílohe. Potom sa vám niektoré emaily vrátia s tým, že adresát nemá možnosť prijať email s tak veľkou prílohou a snažíte sa fotky zmenšiť a poslať ich znova. To je nepríjemné a zdĺhavé.

Môžete patriť medzi špecifických používateľov a teda napríklad používať službu fotky len na webe. Je to na vás. My sme sa naučili ju tiež využívať len niektorými spôsobmi, prezradíme vám však všetky možnosti aplikácie Fotky.

Výber fotografií vo webovej verzii na ďalšie úpravy

Ako na to?

Nepotrebujete nič špeciálne. Služba je na adrese photos.google.com a ste v nej automaticky prihlásení, ak ste prihlásení napríklad aj do Gmailu alebo Google Drive. Môžete si vytvárať albumy alebo len tak nahrávať fotografie a spoľahnúť sa na triedenie od Googlu. To prebieha automaticky, nezávisle na tom, či máte alebo nemáte albumy.

Z počítača

Fotografie sa dajú nahrávať potiahnutím na okno prehliadača so zobrazenou stránkou. Vtedy sa začnú automaticky nahrávať a po skončení procesu je vhodné ich zatriediť do nejakého albumu. Je na vás, aký systém si zvolíte, fotografie sa budú zobrazovať podľa dátumu. Ideálne je použiť názov miesta, udalosti a doplniť aj o mesiac a rok. To je náš tip, pravdepodobne si každý nájde svoj systém.

Aplikácia pre počítač na automatické zálohovanie fotografií

Zo smartfónu

Aplikácia pre smartfóny sa neustále vyvíja. Jej začiatky však neboli príliš slávne. Nemali ste prehľad, čo ste vymazali. Či fotku z cloudu alebo v mobile alebo iba v mobile atď. Podľa našich skúseností na viacerých telefónoch nebola táto činnosť prehľadná. Na niektorých telefónoch je aplikácia Fotky jedinou aplikáciou na prehliadanie fotiek. Detské chyby sú odstránené.

To znamená, že fotky vo vašom telefóne sú zobrazované úplne hore a vidíte ich v aplikácii Fotky ako prvé. To kedysi nebývalo, a tak sa aktuálne fotky z telefónu stratili medzi tými, čo ste už mali v cloude. Teraz je aplikácia rovnocenná s webovým rozhraním, v mnohých smeroch lepšia a jednoduchšia.

Na vytváranie albumov máme najradšej webové rozhranie, na prezeranie zase mobilnú aplikáciu. S tým súvisí triedenie fotiek.

Zobrazenie albumov z mobilnej aplikácie

Super inteligentné triedenie

Vyhľadanie fotografií s tematikou lesa

Možno to nevyužijete každý deň, no je to funkcia bežiaca na pozadí  a nemusíte sa o ňu starať. Ide o špecializované algoritmy, ktoré analyzujú vaše fotky a následne im dávajú príznaky podľa rôznych kritérií. Tak napríklad po zapnutí aplikácie Fotky na mobile máte hneď ako prvé vyhľadávací riadok. Skúste do neho napísať napr. lode, vlaky, jazerá, more alebo čokoľvek, čo je vám blízke. Google okamžite zobrazí vaše fotky, ktoré spĺňajú vaše kritériá.

Kedysi bol zázrak techniky, keď ste rozpoznali tváre. Potom prišlo rozpoznávanie osôb a teraz aj vecí. Môžete vyhľadať fotky, na ktorých sú psy alebo dokonca umelecké diela. Google veľmi dobre rozpozná fotografie obrazov. A aj keď pôjde len o maľbu vašej dcéry zavesenej na stene, nájde sa medzi umeleckými dielami. 🙂

Okrem triedenia je tu možnosť využívať služby Asistenta. Môžete si nechať vytvoriť animácie z vašich fotiek. Niektoré sa vám vytvoria automaticky. Napríklad, keď vytvoríte jeden objekt z rýchlych záberov po sebe. Takisto si môžete nechať vytvoriť koláže. Fotografie si môžete nechať automaticky vylepšiť.

Je tu aj efektový nástroj podobný tomu v Instagrame a takisto sú tu možnosti na úpravy fotografie ako aj orezanie alebo otáčanie. Na úplne základné veci, ktoré zväčša s fotkami robíte, nepotrebujete ani editor fotografií.

Inteligentný filter, ktorý zobrazí všetky fotky s loďami

Neobmedzený priestor alebo kvalita

Veľkou výhodou Google Fotiek je to, že ponúka neobmedzený priestor. Teda za predpokladu, že aktivujete nahrávanie v maximálnom rozlíšení 16Mpx a video do 1080p. V praxi teda hovoríme o tom, že nie ste limitovaní. Iste, fotografie zo zrkadlovky zaberú viac.

Ak si potrpíte na kvalitu a nechcete, aby Google automaticky fotky zmenšil, máte možnosť ponechať nastavenie na nezmenenej kvalite. Vtedy sa ale bude ukrajovať z priestoru, ktorý je zdieľaný z Google Disku.

Verdikt

Aplikácia Google Fotky je určite prínosom. Rozhodne ju odporúčame použiť. Len poznamenáme, že súhlasiť musíte s EULA zmluvou, ktorú sme pravdepodobne nikto nečítali. Faktom je, že ak vám Google niekedy zablokuje konto, k fotkám sa už nedostanete.

Google vám nič vysvetľovať nemusí a nemáte nárok na náhradu škody. Ak môžete, zálohujte si občas fotky aj na váš vlastný externý disk. Ak chcete automatické zálohovanie fotiek aj na počítači, nainštalujte si aplikáciu Zálohovanie Fotiek Google.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.