Boj s veternými mlynmi pokračuje.

Mimochodom po zadaní nami obľúbenej hry s dodatkom „crack“ sme sa hneď na prvej stránke dostali k odkazom na stiahnutie. K funkčným odkazom, nie pochybným stránkam, kde na vás vyskočí x okien a len horko-ťažko sa dopracujete k tomu, po čo ste na stránku vlastne prišli.

Poradca pre dodržiavania autorských práv, Caleb Donaldson, hovorí, že Google vymaže odkazy na takéto stránky ešte skôr, ako sú zaindexované. V priemerný deň totiž dostane Google „na stôl“ viac ako milión žiadostí o stiahnutie linkov vedúcich na stránky porušujúce autorský zákon.

Podľa aktuálnej legislatívy DMCA, sú poskytovatelia internetu povinní reagovať na takéto žiadosti a spracovávať ich v prospech držiteľov autorských práv a zastupiteľských organizácií. Nejde však len o sťahovanie odkazov z vyhľadávania. Google musí každý link preveriť a nie bezhlavo odstraňovať. Tým sa využíva aj hodnotenie na základe počtu žiadostí.

Keď je na niektoré stránky priveľa žiadostí, padajú nadol vo výsledkoch vyhľadávania. V budúcnosti by toto mohla robiť umelá inteligencia, hoci Donaldson nešpecifikoval, akým spôsobom plánujú AI v procese hodnotenia takýchto linkov nasadiť. V prípade, že bolo oznámenie na dané stránky podvodné alebo chybné či inak zneužité, Google vráti odkazy na pôvodné miesto vo vyhľadávači.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Zeitgeist 2017 na BitTorrente. Toto ste vyhľadávali najčastejšie

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.