Tohtoročné smartfóny od Google sa vydávajú  novou cestou. Značka Nexus končí, no ešte zásadnejšie zmeny nás údajne čakajú v užívateľskom prostredí nových zariadení.

HTC-10-9-796x531_vyd2016_5_nowat

Po vyše šiestich rokoch používania značky Nexus, Google zmení názov svojich vlajkových lodí, na vývoji ktorých spolupracuje s rozličnými renomovanými svetovými výrobcami hardvéru, ako sú Samsung, HTC, LG, či  Huawei. Najbližšie očakávané zariadenia, ktoré vyrobí HTC, už majú prísť na trh s novým označením. Tvrdia to zdroje blízke Googlu pre portál androidcentral.com.

Najväčšia zmena smartfónov od Google za posledné roky

Koniec éry Nexusov je symbolický v tom, že aj prvý Nexus (Nexus One), predstavený v decembri 2009, bol zostrojený práve taiwanským HTC. Konkrétny nový názov zatiaľ známy nie je. V súvislosti so zmenou názvu sa očakáva, že Google odlíši svoje novinky od predchádzajúcich modelov aj upraveným softvérom. Tradičný Vanilla Android, čo je vlastne „čistý“ Android bez akýchkoľvek nadstavieb, má byť v budúcnosti doplnený o akúsi vlastnú formu nadstavby priamo od Googlu.

nexus-635x357_vyd2016_5_nowat

Tieto očakávania plne korešpondujú so zisteniami ohľadom nového rozloženia tlačidiel či zmeny v aplikácii Nastavenia, ktoré v predošlých dňoch publikovali uznávaný americký blogger Evan Blass, ale napríklad aj obľúbený portál Android police. Zdroje ešte prezradili, že koncom roka spoločnosť pod vlastným názvom predstaví aj dva typy smart hodiniek, ktoré budú bežať na operačnom systéme Android Wear.

S blížiacou sa jeseňou teda, podľa všetkého, budeme svedkami veľkej zmeny v telefónoch od Google. Môžeme zatiaľ len polemizovať, čo bude jej výsledkom, už teraz je však isté, že pôjde o markantnú zmenu v hardvérovej stratégii firmy, známej najmä vďaka najpopulárnejšiemu svetovému vyhľadávaču.

Zdroj: www.androidcentral.com
Autor: Ján Pápay