Tzv. aktivity naživo zobrazujú kľúčové informácie priamo na uzamknutej obrazovke.

Jednou z mnohých užitočných funkcií, ktoré ponúkajú iPhony a operačný systém iOS, sú tzv. aktivity naživo (Live Activities). Táto funkcia zobrazuje užitočné a dôležité informácie na uzamknutej obrazovke (aj v always-on režime) a na Dynamic Islande.

Na to, aby mohli aplikácie pre iOS zobrazovať aktivity naživo, musia vývojári zakomponovať do svojej appky podporu pre túto funkciu. Mnohí vývojári tak už spravili, avšak zďaleka sa nedá povedať, že by aktivity naživo dosiahli svoj potenciál.

Priestor na zlepšenie má aj Google, ktorý hovorí o podpore pre aktivity naživo v Google Mapách od mája 2023. Google chcel túto funkciu sprístupniť v dobe uvedenia iPhonov 15 na trh, do dnešného dňa sa tak nestalo.

Zdá sa však, že podpora pre Live Activities je stále v pláne. Niekoľko používateľov (1, 2, 3) zdieľalo informácie o tom, že sa im táto funkcia objavila počas používania Google Máp na iPhone. Je teda pravdepodobné, že ju Google testuje a v blízkej budúcnosti by ju mohol sprístupniť pre širokú verejnosť.

Výhoda aktivít naživo v prípade Google Máp pre iOS spočíva v tom, že na uzamknutej obrazovke uvidíte dôležité informácie o vašej navigácii, ktoré by boli inak dostupné iba po odomknutí telefónu. V praxi to znamená, že môžete vidieť navigačné pokyny a čas príchodu počas cesty autom alebo dôležité informácie o vašej ceste a prestupoch v prípade cestovania mestskou hromadnou dopravou.

Tieto informácie sa zobrazujú aj na Dynamic Islande, takže môžete používať inú aplikáciu a zároveň budete mať rýchly prehľad o dôležitých informáciách, ktoré súvisia s vašou cestou.

Zdroj: 1, 2, 3

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit