Nearby Share sa vraj zlúči s funkciou Samsung Quick Share.

Jednou z nevýhod systému Android je to, že často kombinuje riešenia od Googlu s tými istými funkciami, ktoré do svojich telefónov zakomponujú výrobcovia jednotlivých zariadení. Príkladom sú služby na rýchle zdieľanie súborov – Google dávnejšie predstavil funkciu Nearby Share, Samsung má Quick Share a aj ostatní výrobcovia majú svoje „XY Share“.

Z používateľského hľadiska je potom potrebné, aby používatelia vedeli rozlišovať medzi tým, či posielajú súbory medzi telefónmi tej istej značky a použili riešenie od daného výrobcu, alebo medzi rôznymi značkami a použili Nearby Share priamo od Googlu. A toto je vec, ktorú technicky menej zdatní používatelia nezvládajú.

Zdá sa, že si to uvedomil aj Google, ktorý podľa všetkého plánuje zlúčiť svoju funkciu Nearby Share s funkciu Quick Share od Samsungu. Systémová funkcia na zdieľanie súborov, ktorá je súčasťou systému Android, by sa mala po novom nazývať Quick Share.

Funkcia Nearby Share sa premenovala na Quick ShareZdroj: Kamila Wojciechowska
Funkcia Nearby Share sa premenovala na Quick Share

Na túto zmenu upozornila Kamila Wojciechowska na sociálnej sieti X.com. Tá si všimla zmenu po aktualizácií Služieb Google Play na verziu 23.50.13. Kamila tvrdí, že po aktualizácii sa jej v telefóne zobrazila notifikácia, ktorá informuje o zmene názvu funkcie Nearby Share na Quick Share. Zmenila sa aj jej ikona v paneli s rýchlymi nastaveniami.

Google zatiaľ oficiálne neoznámil premenovanie služby Nearby Share na Quick Share. Dá sa očakávať, že sa tak stane čoskoro – najneskôr 17. januára 2024 počas predstavenia smartfónov série Galaxy S24.

Osobne túto zmenu chválim. Mohlo by to znamenať, že používatelia Samsung telefónov budú zdieľať súbory s ostatnými Android zariadeniami už iba cez Quick Share a to bez ohľadu na značku telefónu či tabletu. Tento proces bude vďaka tomu intuitívnejší a pohodlnejší. Rovnako chválim zmenu ikony, nakoľko pôvodná ikona služby Nearby Share bola pomerne nič nehovoriaca.

Pripomeňme, že cez systému funkciu Nearby Share (resp. Quick Share, keď dôjde k oficiálnu premenovaniu) môžete zdieľať súbory aj medzi Android zariadeniami a počítačmi so systémom Windows.

Funkcia Nearby Share sa premenovala na Quick ShareZdroj: Kamila Wojciechowska
Funkcia Nearby Share sa premenovala na Quick Share

Zdroj: Kamila Wojciechowska

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit