Gestám tváre je možné priradiť rôzne funkcie.

Android obsahuje celý rad nástrojov, ktoré dokážu pri ovládaní smartfónu výrazne pomôcť ľuďom so zdravotným postihnutím. Niektoré z týchto funkcií však môžu byť užitočné pre všetkých používateľov. Najnovšia beta verzia Androidu 12 práve s takouto funkciou prichádza. 

Novinka umožní Android telefóny ovládať pomocou rôznych výrazov tváre. Funkcia Camera Switches (Prepínač pomocou kamery) je zahrnutá v beta verzii balíka Služieb dostupnosti pre Android, ktorý je súčasťou predposlednej beta verzie Androidu 12. K rozpoznávaniu gest samozrejme slúži predný fotoaparát, o čom informuje ikona.

Počas používanie funkcie je možné gestám tváre priradiť viaceré akcie. Pomocou gest je možné napríklad pristupovať k oznámeniam, posúvať sa v prostredí smartfónu dopredu/dozadu, vykonať dotyk, výber a podržanie. Pre ešte lepšiu personalizáciu pri používaní je možné prispôsobiť veľkosť a trvanie gest. Počas používania je však potrebné počítať so zvýšenou spotrebou energie.

Zdá sa, že novinka nebude exkluzívne dostupná iba pre Android 12. APK súbor beta verzie je už teraz dostupný v obchode APK mirror, takže funkciu si môžete vyskúšať aj vy. V redakcii sme tak spravili a na prvý pohľad sa zdá, že všetko spoľahlivo funguje aj na smartfóne s Androidom 11. 

Po nainštalovaní Služieb dostupnosti pre Android vo verzii 12.0.0 funkciu nájdete v sekcii Dostupnosť – Ovládanie prepínačmi – Prepínač pomocou kamery. Pre úspešné nastavenie je potrebné postupovať presne podľa pokynov, ktoré vás prevedú aktiváciou funkcie.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.