Zatiaľ nie je známe, kedy a či ju získa.

Huawei je od mája 2019 na čiernej listine USA, čo znamená, že nemôže obchodovať s mnohými americkými firmami. Výnimkou sú spoločnosti, ktoré požiadali vládu USA o udelenie obchodnej licencie a dostali ju.

Od momentu umiestnenia čínskeho výrobcu na čiernu listinu sa neustále skloňuje Google a jeho služby. Huawei viackrát vyhlásil, že keď to bude opäť možné, veľmi rád bude spolupracovať s americkým internetovým gigantom. A rovnaké náznaky smerovali aj priamo z Googlu.

V praxi sa však nič nedialo a preto sa Huawei rozhodol vybudovať vlastný ekosystém a investovať do svojich služieb, ktoré nazval Huawei Mobile Services (HMS). Tie sú základom nových telefónov značiek Huawei a Honor a nahrádzajú Google služby. Čínsky výrobca hovoril o HMS službách aj počas tlačovej konferencie, ktorá sa uskutočnila 24. februára cez internet.

Najnovšie správy portálu Finanzen však tvrdia, že Google oficiálne potvrdil, že požiadal americkú vládu o udelenie obchodnej licencie na obchodovanie s Huawei. V rozhovore s DPA to potvrdil viceprezident pre Android a Obchod Play, Sameer Samat.

Bohužiaľ, Samat neprezradil ďalšie detaily a tak nevieme, kedy a či Google túto licenciu získa, resp. či o ňu žiadal už dávnejšie. Vláda USA totiž udelila takúto licenciu spoločnosti Microsoft už koncom novembra 2019. Predpokladali sme teda, že o licenciu vtedy žiadal aj Google a nedostal ju. Uvidíme, ako sa vyvinie aktuálne situácia.

Zdroj: Finanzen

Prečítajte si aj:

Šéf Huawei: Z predaja Mate Xs za 2500 eur nemáme žiaden zisk, dokonca sme v strate

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit