Novinka by mala nahradiť heslo.

Google ohlásil zavedenie služby tzv. Prístupových kľúčov. Nebudete si musieť pamätať heslá, no je treba dodržať niekoľko základných predpokladov. Nová funkcia na prihlasovanie sa do vášho účtu Google by mala uľahčiť prístup k službám na vyslovene vašich zariadeniach. Práve tie budú konečným autorizačným prvkom a ak ste vaše zariadenie odomkli, je teda predpoklad, že ste to vy a teda ste potvrdili identitu voči Googlu.

Skôr ako budete službu používať, je potrebné si v nastaveniach myaccount.google.com vygenerovať prístupové kľúče. V sekcii Zabezpečenie nájdete položku Prístupové kľúče služba navrhne kľúče, ktoré vám vytvorila automaticky a pravdepodobne to budú vaše smartfóny alebo tablety. Tak isto sa dá vytvoriť nový a v prípade, že ho vytvoríte cez operačný systém Windows, bude označený ako Windows Hello.

google-passkeyZdroj: TOUCHIT

Úvodné nastavenie bude možno pôsobiť trochu zmätočne, pretože automaticky vygenerované prístupové kľúče sa v nastaveniach účtu zobrazujú, no bude ich treba ešte aktivovať. Proces úvodného nastavenia je v tejto fáze dokončený a na to, aby ste ho úspešne použili, je potrebné sa pokúsiť práve cez službu prístupových kľúčov prihlásiť do vášho účtu. Ideálne je, ak sa z účtu odhlásite, alebo použijete súkromný režim prehliadača či iný prehliadač, kde ešte nie ste, do Google služieb prihlásený.

Po zadaní vášho prihlasovacieho mena, čo je vaša e mailová adresa alebo jej časť pred zavináčom, sa zobrazí výzva na použitie prístupového kľúča. Na obrazovke počítača sa zobrazí vygenerovaný QR kód, ktorý potrebujete smartfónom odfotiť. Stačí použiť obyčajný fotoaparát a ťuknete na ikonu rozpoznaného kódu. Túto funkciu majú v sebe fotoaparáty vstavanú.

google-passkeyZdroj: TOUCHIT

Netreba nikde nič zadávať ani nastavovať. Po ťuknutí na rozpoznanie kódu vo forme prístupového kľúča sa na smartfóne automaticky zobrazí výzva na prihlásenie. To znamená autorizovať sa najčastejšie pravdepodobne tvárou alebo odtlačkom vášho prsta. Po tomto procese sa úspešne prihlásite do počítača bez zadania akéhokoľvek hesla.

Prístupové kľúče sú ideálny spôsob, ako sa zbaviť hesiel a zariadenia, ktoré sú vaše vám poskytnú zároveň pohodlnejší spôsob prihlasovania. Možno že tento spôsob nebude rýchlejší ako so stavaným správcom hesiel alebo aplikáciou tretej strany k tomuto určenej. No nemusíte si žiadne heslá pamätať a ich uschovávať. Tento proces heslá kompletne obchádza a preto ho Google dáva do pozornosti. A ako bezpečnostný bonus navyše obchádzate aj klasickú dvojfaktorovú autentifikáciu.

google-passkeyZdroj: TOUCHIT

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.