Zmena sa týka používateľov Android smartfónov, ktorí platia cez aplikáciu Google Peňaženka.

Bezkontaktné platby sa na Slovensku tešia obrovskej popularite a čoraz viac ľudí využíva na platenie svoj smartfón. Niet sa čomu čudovať – dva najväčšie platobné systémy, Apple Pay aj Google Pay, podporujú prakticky všetky slovenské banky a NFC čip patrí medzi štandardnú výbavu dnešných telefónov.

Platenie smartfónom je medzi používateľmi obľúbené najmä z hľadiska pohodlnosti a komfortu. Telefón máme neustále pri sebe a v prípade platenia ho prakticky iba stačí vytiahnuť z vrecka a priložiť k terminálu. V prípade iPhonu treba dvakrát stlačiť bočné tlačidlo a absolvovať rýchle overenie tváre pomocou funkcie Face ID, avšak tento proces je prakticky okamžitý.

Používatelia Android smartfónov nemuseli doteraz vykonávať žiadne extra kroky, pokiaľ platili nízke sumy. Na Slovensku bola táto hranica nastavená na sumu 20 eur.

Google však toto pravidlo mení. Na svojej webovej stránke zverejnil upozornenie, že čoskoro začne vyžadovať overenie, ako je odtlačok prsta alebo PIN pre všetky bezkontaktné platby a to bez ohľadu na výšku platby. V praxi to znamená, že telefón treba vždy pred platením nielen zobudiť (aktivovať displej), ale aj manuálne odomknúť.

Google dodáva, že niektorí používatelia budú možno musieť absolvovať overenie počas platenia, aby mohli uskutočniť platbu. Ak sa tak stane, výzva na overenie totožnosti sa zobrazí na obrazovke telefónu. Overenie je potrebné dokončiť na telefóne – jeho odomknutím pomocou PIN kódu alebo odtlačkom prstov.

Na diskusnom fóre reddit sa už objavilo niekoľko príspevkov od používateľov, ktorí túto zmenu zaznamenali. Je otázkou času, kedy sa táto zmena prejaví aj u Slovákov. A hoci ide z bezpečnostného hľadiska o správny krok, niektorí používatelia ju môžu považovať za otravnú – najmä, ak boli doteraz zvyknutí, že malé sumy platili iba rozsvietením displeja bez odomknutia telefónu.

Zdroj: Google, reddit (1, 2)

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit