Čipová sada Tensor G2 dostane „starý známy“ procesor.

Spoločnosť nám ešte v máji počas konferencie Google I/O potvrdila existenciu série Pixel 7, ako aj dátum jej uvedenia. Novinky budú na trhu uvedené 16. októbra, pričom vieme, že v ich výbave sa bude nachádzať nová čipová sada Tensor G2. Teraz sa však vďaka portálu AndroidAuthority môžeme pozrieť na ďalšie detaily druhej generácie čipsetu od spoločnosti Google.

Nové údaje o čipovej sade Tensor G2 z modelu Pixel 7 Pro pochádzajú z porovnávacej platformy Geekbench. Tá odhaľuje, že Tensor G2 má dve jadrá Cortex-X1. To naznačuje, že procesor má identické zloženie ako prvá generácia sady Tensor, ktorá má takisto dve jadrá Cortex-X1, dve stredne výkonné jadrá Cortex-A76 a štyri efektívne jadrá Cortex-A55.

Aj keď “základná zostava” je identická s prvou generáciou sady Tensor, tak predsalen prišlo k malej úprave taktovacej frekvencie o 50 MHz (na 2,85 GHz). Okrem toho, zmien sa dočkali aj stredné jadrá, ktoré budú taktované na 2,35 GHz (oproti 2,25 GHz). V konečnom dôsledku by mohla aj nová 4nm technológia zabezpečiť zvýšenie multi-core skóre približne o 10 %.

Google TensorZdroj: 9to5Google
Google Tensor

To zároveň znamená, že vo výkone procesora príde oproti prvej generácii iba k malej úprave. Okrem toho je pomerne zaujímavé, že Google opäť použil Cortex-A76 a nesiahol po verziách Cortex-A77, A78 a A710. To isté platí aj v prípade Cortex-X1 a Cortex-A55.

Tensor G2 bude zároveň vybavený GPU Mali-G710, ktorý má oproti predchádzajúcej generácii o 20 % vyšší výkon a je o 20 % účinnejší. Vďaka prechodu na 4nm proces je však možné, že nárast výkonu a efektivity bude ešte vyšší.

Na záver je potrebné zdôrazniť, že získané informácie nie sú oficiálne potvrdené. To znamená, že na ich potvrdenie si musíme ešte počkať. Pôvodný zdroj správy sa však domnieva, že údaje získané z platformy Geekbench sú pravé.

Snáď sa nám to nakoniec potvrdí aj 16. októbra, kedy budú novinky série Google Pixel 7 oficiálne predstavené. Vieme aj, že Google už testuje novú generáciu čipov Tensor pre telefóny Pixel 8.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.