Dokonca prekoná telefóny od Samsungu. Prekoná však Fairphone?

Vo svete Android telefónov už pomerne dlho platí, že výkon nie je všetko, ale je potrebné prihliadať aj na dĺžku softvérovej podpory. Pokým bežnému (aj náročnejšiemu) používateľovi bude vo väčšine prípadov stačiť telefón strednej triedy, tak nie každý sa pre neho aj rozhodne, pretože nedostane primeranú softvérovú podporu. Dokonca viaceré telefóny spoločnosti Samsung dostanú 4 hlavné aktualizácie systému Android, pričom aktualizácie zabezpečenia sú pre ne k dispozícii ešte o rok dlhšie.

Pri telefónoch Google Pixel je to trochu zložitejšie. Hoci by viacerí používatelia čakali bezkonkurenčne najlepšiu softvérovú podporu Android zariadení, tak to tak nie je. Aj keď už Pixel 6 priniesol tri roky hlavných aktualizácií systému Android, a ďalšie dva roky bezpečnostných záplat, tak napríklad na iPhony to už nestačí vôbec.

Portál 9to5google informuje, že Google v prípade telefónov Pixel 8 a 8 Pro zmení aktualizačnú politiku vďaka výrazne väčšiemu počtu aktualizácií operačného systému. To znamená, že celková dĺžka softvérovej podpory bude dlhšia ako 5 rokov. Pre porovnanie – podpora pre iPhony sa obvykle pohybuje na úrovni 5 aktualizácií systému iOS. Avšak taký iPhonom XS vydaný v septembri 2018 s iOS 12 čoskoro dostane iOS 17, ale napríklad iPhone 6S z roku 2015 stále dostáva bezpečnostné záplaty na iOS 15. To znamená, že v súčasnosti je už na hranici 8 ročnej softvérovej podpory.

V prípade Android zariadení netreba však zabúdať na fakt, že mnohé nové funkcie systému Android sú distribuované prostredníctvom aktualizácií aplikácií a služieb Google Play. Pre spoločnosť Google to nie je postačujúci argument. Aj preto sa od série Pixel 8 pripravuje na konkurencieschopné zvýšenie podpory, čo by mohlo Samsung v aktualizáciách čoskoro zosadiť na pomyselnú druhú priečku

Je tu však stále jeden zásadný rozdiel. Pokým Google aktualizuje iba zopár modelov, tak Samsung zabezpečuje aktualizácie pre celé série Galaxy S, A, Z Fold a aj M, čo rozhodne nie je málo. Okrem toho netreba zabúdať na menej známu značku telefónov Fairphone, ktorá sa pripravuje na uvedeniu modelu 5 s až 8 ročnou softvérovou podporou.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.